Till senaste kommentaren

Hur hårt och när kan man beskära en gammal måbärshäck.

Häcken är c.a 50 år gammal med mycket dött material i sig. i övrigt är den frisk.
Jag undrar om det går att skära ner den till t.ex. 20 till 30 cm för att starta om den på nytt. jag arbetar nu med att rensa ut döda grenar och vissa sidoskott.

Kommentarer

 • hej!
  Det ska gå att skära ner måbär helt till 10-15 cm höjd på vårvintern. Det är alltså hög tid att göra det nu - alternativet är att vänta till nästa år. Spara unga skott på varje buske. Lägg på ny jord och gödsla med t ex stallgödsel och vattna extra på vår och försommar efter en hård beskärning. Döda grenar skall alltid tas bort så långt ner som möjligt. Lycka till!
  Hälsningar Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare
  Trädgårdsmästaren svarar Trädgårdsmästare
 • Hej!

  ​Vi har en Måbärshäck som är ca 3 år gammal. Andra året klippte vi ned den till ca 30 cm ovan marken vilket jag förstått är lite för lite. Därför tänkte jag klippa ned den till ca 10-15 cm ovan mark i år.. jag har inte vågat klippa då det varit någon minusgrad på nätterna fram tills nu. Men nu ser jag att klipparna börjar komma.. kan man ändå beskära ned nu eller hur ska jag göra? Vad kan hända om jag gör det när knopparna börjat komma? Oavsett så hade jag behövt klippa den för det är alldeles för spretig och ojämn.. vet bara inte om jag vågar eller vad som kan

  tacksam för svar 😀  Josefin
 • Hej
  Mårbärshäck..börjar få pyttesmå gröna blad.Nu är det 6 April..
  Kan jag kapa ner den 1 meter på höjden? Den är 1,30 hög!
  Tess
 • Hej!
  Det börjar bli lite sent att klippa nu, busken skall vara i vila. När buskarna savar på våren är det inte så bra tid att beskära. Jag tror inte du behöver beskära alls om häcken bara är 3 år gammal och du klippte ner den förra året, även om höjden inte blev exakt enligt rekommendationerna. Du kan jämna till och putsa in spretiga kvistar vid midsommar och augusti/september - klipp i de nya skotten, inte i äldre ved. Låt häcken bli 10-20 cm högre varje år och se till så att basen är bredare än toppen. Nedklippning till 10-15 cm behövs inte förrän häcken är föråldrad och behöver föryngras.
  Det är ofta det beskärs buskar vid fel tidpunkt och/eller med fel metod, är man osäker är det bättre att inte klippa alls och göra som du - ta reda på mer fakta. Just måbär är robusta.
  Lycka till!
  Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare

  Trädgårdsmästaren svarar Trädgårdsmästare
 • Hej!
  håller på att rensa ur o klippa bort gamla grenar ur min måbärshäck, mer än 50 år, den har blivit dåligt inklipp mot sydostsidan under några år varför den lägger ner sig av snötyngden, kan jag klippa in den kraftigt på bara en sidan nu, trots att den börjar grönska?

  Karin Eckmyhl
 • Hej!
  Det är bättre att vänta med beskärningen till JAS-perioden dvs Juli-August-September.
  Hälsningar Anna-Carin Ek, trädgårdsmästare
  Trädgårdsmästaren svarar Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.