Vi svarar främst på rent botaniska frågor och hänvisar vidare för:
Frågor om djur - Naturhistoriska museet
Skadeangrepp, frukt, bär - Fritidsodlarnas Riksförbund
Svampar - Svampguiden
Vill du veta om en viss växt finns i Botaniska? Sök då i vår databas Garden Explorer
Genom att skriva ett inlägg eller kommentar i forumet godkänner du att Botaniska lagrar dina personuppgifter (namn, e-postadress och IP-adress).
Göteborgs botaniska trädgård är med sina 20 000 unika växter från 130 länder en av Europas största i sitt slag. Allt sedan starten 1923 har utbildning och vetenskaplig forskning stått i fokus för trädgårdens arbete men även hortikultur och rekreation. Botaniska har en bred publik verksamhet med evenemang och utställningar.
Följ oss på Facebook så missar du ingenting!
Är man säker på att man har en kremla så kan man utan fara smaka försiktigt. Inte ens giftkremlan (,en av de etterskarpa oätliga arterna,) är giftigare än vitpeppar.
Innan jag blev rutinerad "kremmelplockare" smakade jag på tungspetsen en liten bit av skivor från VARJE exemplar. Då lär man sig snabbt "the hard way" skilja de ofta små färgvarianterna mellan de välsmakande och de olämpliga...
Ja man blir lätt vilse bland kremlorna. Verkar finnas mängder av skörkremla (? - lila mörk mitt och fnasig..) som liknar sillkremla m fl. Jag tror jag ätit utsökt mandelkremla samt välsmakande sillkremla. Tegelkremla är ju också en god matsvamp - hur känner man igen den och gulkremla bland de gulaktiga? Tipset med smakprov på plats låter bra!
Tegelkremla, orangeaktigt tegelfärgad, hittas i torr barrskog, GRÅNAR FLÄCKVIS VID STÖT!
Mild gulkremla. vackert klargul!, utmärkande milt kryddig aromatisk smak, mycket god både rå och kokt. Rekommenderas ibland som råkost, men jag vill inte föreslå detta med tanke på hur många svampar som omvärderats på senare år som kost i rått tillstånd.
Fick lite mer klarhet kring kremlor på den senaste förträffliga svampbestämningen på botaniska. Nya bekantskaper gjordes också med tårkremla, lackkremla och krusbärskremla, m fl. Dock inte helt lätt ens för trädgårdsmästaren att bestämma varenda exemplar som togs upp.
I helgen hittade jag massor av blek taggsvamp (jämte trattisar såklart, och en del kantareller) som ju är snarlik kantarell i smak men något vagare. Utmärkt att göra vitvinsvampsås på. Hittade även kremlor och bland annat sillkremla vilket jag är säker på då den efter ett tag börjar lukta fisk efter att man plockat den. Andra jag hittade har jag ingen susning om och skickar med några bilder om du känner för att ta dig an dem... nedan vita sopp är 5-6 cm i hattdiameter så tror inte är en ung björksopp...
Nej vågar mig inte på några bestämningar på dessa.
Tag gärna fler bilder i olika vinklar om du vill ha hjälp med identifikation.
Ett tips är Fb-gruppen Svamp-klapp där man kan få mycket hjälp av att vara med.
Där är dom noga med att aldrig ha mer än en art per tråd för att undvika sammanblandning. Lycka till med svamphöstens äventyr!
Lycka till i sökandet!