Vi svarar främst på rent botaniska frågor och hänvisar vidare för:
Frågor om djur - Naturhistoriska museet
Skadeangrepp, frukt, bär - Fritidsodlarnas Riksförbund
Svampar - Svampguiden
Vill du veta om en viss växt finns i Botaniska? Sök då i vår databas Garden Explorer
Genom att skriva ett inlägg eller kommentar i forumet godkänner du att Botaniska lagrar dina personuppgifter (namn, e-postadress och IP-adress).
Göteborgs botaniska trädgård är med sina 20 000 unika växter från 130 länder en av Europas största i sitt slag. Allt sedan starten 1923 har utbildning och vetenskaplig forskning stått i fokus för trädgårdens arbete men även hortikultur och rekreation. Botaniska har en bred publik verksamhet med evenemang och utställningar.
Följ oss på Facebook så missar du ingenting!
Först måste du ha koll på näringsförhållandena i marken samt markens vattenhållande förmåga för att du skall bedöma vilken ängsfröblandning du skall välja då det finns olika artsammansättningar beroende på ifall det är fattig mark eller bördig mark. Ett tips är efter det att fräsa upp den befintliga gräsmatta och utnyttja den befintliga jordmånen som man sedan sår fröna i
Ursäkta sent svar! Vad roligt att ni ska anlägga en äng! Här i Botaniska jobbar vi sedan ett par år tillbaka med projektet Så vilda, och har i det projektet även anlagt en äng här i trädgården. Även här är det lerjord och när grässvålen var borttagen lade vi först på ett lager grus och toppade sedan med 20 cm näringsfattig jord.
Mer om hur man etablerar ängar på jordar med hög lerhalt går bland annat att läsa på s. 12 i Naturskyddsföreningens skrift "Från gräsytor till ängar": https://cdn.naturskyddsforeningen.se/uploads/2021/05/11102924/fran_grasytor_till_angar_2020_07_06.pdf
Vad gäller fröblandning så är Så vilda-projektets blandning framtagen i diskussion med Pratensis (www.pratensis.se).
Mer information om Botaniskas projekt Så vilda finns här: www.botaniska.se/savilda
Lycka till mer er äng!