Vi svarar främst på rent botaniska frågor och hänvisar vidare för:
Frågor om djur - Naturhistoriska museet
Skadeangrepp, frukt, bär - Fritidsodlarnas Riksförbund
Svampar - Svampguiden
Vill du veta om en viss växt finns i Botaniska? Sök då i vår databas Garden Explorer
Genom att skriva ett inlägg eller kommentar i forumet godkänner du att Botaniska lagrar dina personuppgifter (namn, e-postadress och IP-adress).
Göteborgs botaniska trädgård är med sina 20 000 unika växter från 130 länder en av Europas största i sitt slag. Allt sedan starten 1923 har utbildning och vetenskaplig forskning stått i fokus för trädgårdens arbete men även hortikultur och rekreation. Botaniska har en bred publik verksamhet med evenemang och utställningar.
Följ oss på Facebook så missar du ingenting!
nej din Cerastium är inte med i den lista över invasiva arter som är lagförda i EU och i förlängningen Sverige. Mer information kring invasiva arter hittar du på Arter (naturvardsverket.se)
Arterna C. candidissimum och C. tomentosum är inte samma art. Här kommer en förhoppningsvis förklarande text om nomenklaturen (namnsättning). Angående att C. tomentosum auct. non L. står som synonymt namn till C. candidissimum Corres i SKUD innebär inte att den senare är silverarv. Förklaringen till detta är att namnet någon gång använts felaktigt, detta kan man se på den del av namnet som kallas auktor. Auktornamnet auct. non L. står efter det binominala artnamnet. Släkte: Cerastium artepitet: tomentosum auktor: auct. non L.
Korrekt vetenskapligt namn på silverarv är Cerastium tomentosum L. L:et i slutet av namnet visar att det var Linné som gav namnet (1753) och det är än idag den accepterade användningen av namnet. När det står auct. non L. betyder det ungefär "namnet inte använt på samma sätt som Linné" alltså samma namn har använts på två olika arter och då har den arten som beskrivits först prioritet och får behålla namnet medan den senare får ett nytt namn i de allra flesta fall.