Ätlig?
Hittade en stor kungschampinjon i en plantering i Göteborg. Vackert exemplar, ca 23 cm diameter och utan tecken på angrepp. Men kan man äta den?
Följ inlägget
0
följare
Ett problem med champinjoner är att de har en tendens att ta upp mycket tungmetaller. Jag skulle därför vara mycket försiktig om man kan misstänka t ex kadmium från rötslam vilket förekommer i stadsodlingar med enbart prydnadsväxter.
Stort tack för svaret. Svampen har legat i kylskåpet och är fortfarande i gott skick, men som du skriver, är det ändå tveksamt om man skall våga äta den på grund av misstanke om höga halter tungmetaller från ev. rötslam. Kadmium lär finnas anrikat "normalt" i hög halt, men enligt svampguider så klassas den ändå som utmärkt matsvamp.
Bifogar en bild från undersidan. Den ljuvliga doften är lite svårare att förmedla, dessutom är den inte så utpräglad nu när den är nerkyld.
Hälsningar,
Janusz
Jag skulle själv ha svårt att låta bli att konsumera den, men med måtta. Den information jag fått är att ev kadmium ändå är väldigt hårt bundet till svampens osmältbara beståndsdelar.