Vi svarar främst på rent botaniska frågor och hänvisar vidare för:
Frågor om djur - Naturhistoriska museet
Skadeangrepp, frukt, bär - Fritidsodlarnas Riksförbund
Svampar - Svampguiden
Vill du veta om en viss växt finns i Botaniska? Sök då i vår databas Garden Explorer
Genom att skriva ett inlägg eller kommentar i forumet godkänner du att Botaniska lagrar dina personuppgifter (namn, e-postadress och IP-adress).
Göteborgs botaniska trädgård är med sina 20 000 unika växter från 130 länder en av Europas största i sitt slag. Allt sedan starten 1923 har utbildning och vetenskaplig forskning stått i fokus för trädgårdens arbete men även hortikultur och rekreation. Botaniska har en bred publik verksamhet med evenemang och utställningar.
Följ oss på Facebook så missar du ingenting!
Det du odlar (!) på din lönnstubbe är den utmärkta matsvampen ostronmussling, den som i handeln brukar kallas ostronskivling!
Var rädd om din stubbe så kommer du att kunna skörda under flera år, ofta mitt i vilda Göteborgsvintern!
Ostronmusslingen behöver ganska lång koktid, ungefär som en köttbit.
De kan variera ganska mycket i smaklighet. Om det visar sig vara goda ostronmusslingar du har på din stubbe kan du ta flisor från din stubbe och banka in i borrhål i färsk ved du vill ympa: kanske en annan stubbe, eller i meter- eller halvmeterlånga stockbitar av tex lönn, poppel, asp, al eller björk.
Också dessa kan bli prydnader i din trädgård, och ge läckra tillskott till hushållet!
Lycka till med din svampodling
Skulle resa bort en vecka så jag la några i en papperspåse.
Några förvällde jag i sitt eget späd men kokade inte särskilt länge, stoppade dem i frysen, vågade inte smaka då jag inte visste om det verkligen var ostronmussling.
Frysförvaring efter kort uppkok fungerar bra, men koka dem väl vid tillredning annars blir de väldigt sega.
Bon apetit!