Till senaste kommentaren

Varför hyrs lägenheter ibland ut med företräde?

Jag har sett att lägenheter ibland hyrs ut med ’förtur’..vad av detta..vilka kriterier/anledningar avses viktigare än poängsystemet!?
Som det är nu så borde alla stå i kön..allt oförutsett kan ju ske som t.ex. mina knappt 1000poäng leder ju ingen vart!! Vad är det för policy..

Kommentarer

 • Hej Eya, tack för din fråga!

  Alla lägenheter på boplats.se förmedlas efter kötid, men hyresvärdar som annonserar på Boplats har även möjlighet att använda sig av vissa företrädesvillkor i annonsen.

  I dagsläget är det Mölndalsbostäder och Öckerö Fastigheter som har en poängintegration i Boplats, där personer som redan bor hos dem samlar både interna köpoäng och dagar hos Boplats. 

  Med hjälp av de interna köpoängen, kan hyresvärden ge företräde för de som redan är boende hos den aktuella hyresvärden. Det är ett sätt att erbjuda sina hyresgäster internomflyttning. Även de hyresgäster som vill söka internomflyttning måste vara betalande medlemmar på boplats.se för att kunna söka lägenheterna. 

  Om ingen av de sökande har poäng hos hyresvärden, förmedlas lägenheten efter ködagar hos Boplats som vanligt.

  Då kan villkoren se ut såhär i annonsen:


  Om hyresvärden använder företrädesvillkor går lägenheten i första hand till den sökande i företrädesgruppen som har längst kötid. Om ingen sökande uppfyller företrädesvillkoret tilldelas lägenheten till den sökande med längst kötid som uppfyller grundvillkoren.

  Hyresvärdens villkor ska följa diskrimineringslagen. Det innebär att personer inte ska behandlas olika på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnicitet, religion, politisk tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Ålderskrav får bara användas i kategoriboende, som seniorbostäder. Du kan läsa mer i Boplats förmedlingsregler.

  Elin, Boplats Göteborg

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.