Till senaste kommentaren

Hur gör jag om jag vill hyra ut ett rum till inneboende?

Hej!
Om man vill hyra ut en del av lägenheten, alltså för inneboende. Ska man bara skriva avtalet med inneboende (hyresgäst), eller måste kontakta er och skriva kontrakt genom er? tack.

Kommentarer

 • Hej Aeiah, tack för din fråga!

  Om du ska hyra ut en del av din lägenhet till en inneboende, så ska du skriva ett avtal mellan dig och den inneboende. Du behöver inte ha tillstånd från hyresvärden för att ha en inneboende, eftersom en inneboende endast hyr en del av lägenheten och till skillnad från en andrahandshyresgäst som hyr hela lägenheten (vilket kräver tillstånd). Det finns mallar som du kan använda för att skriva avtal med din inneboende, till exempel på Hyresgästföreningens webbplats - klicka här!

  Däremot om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand, så måste du ha godkännande från din hyresvärd. Hyra ut i andra hand betyder att du hyr/lånar ut hela lägenheten till en annan person, och inte ska bo där själv samtidigt.
  Här kan du läsa mer om att hyra ut en hyresrätt i andra hand.

  Boplats skriver inte någon form av hyresavtal, eftersom vi inte äger eller förvaltar några lägenheter. Boplats förmedlar lägenheter åt hyresvärdar. Din hyresvärd är det företag som du betalar din lägenhetshyra till.
  Elin, Boplats Göteborg

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.