Start

Tolkning av hållbarhetskriteriet för GMO-fri vara

Publicerad 04 mars 2019
Hej
1) I Kriteriet för GMO-fritt 10386 hänvisas till lagstiftning 2001/18/EG artikel 30.2. När jag läser detta hänvisas dock vidare till lagstiftning om hur en expertgrupp upprättas. Jag förstår därför inte hur jag ska kontrollera om vi uppfyller det kriteriet.
2) Vi tar in leverantörsförsäkran att alla råvaror uppfyller 1829/2003/EG och 1830/2003/EG. Kan det räknas som "annat bevismedel"?

Maria Nylén

Publicerad 04 mars 2019

Hej Maria,

Hållbarhetskriteriet GMO-fri vara (kravID 10386) gäller mycket riktigt "Fritt från GMO i märkningspliktig mängd" som bygger på EU-gemensam lagstiftning, därav hänvisningen.

Produkter som innehåller GMO ska enligt lagstiftningen vara märkta.
Det innebär att produkter ska märkas oavsett om det är konsumentprodukter eller djurfoder. Men det innebär även att animaliska produkter tillverkade av råvara från djur som ätit GMO-foder INTE är märkta eftersom produkten i sig inte innehåller GMO.

Leverantörsförsäkran är en informationssammanställning från tillverkaren om produktens prestanda och kan ligga till grund för att tilldela kontrakt som köpande kommun eller säljande grossist.

Leverantörsförsäkran är därmed inget bevismedel i sig. Syftet med leverantörsförsäkran är att tillverkaren ska ange vilka krav produkten uppfyller.

Varje intygat krav bör följas av tillverkarens angivna bevismedel och dessa bevis kan efterfrågas när ni följer upp hela ert avtal - eller gör stickprov.

Upphandlingens roll är inte att agera ytterligare en tillsynsfunktion. Men om du har anledning att tro att något inte stämmer i leverantörsförsäkran eller bevismedel (allra helst för produkter som förekommer på den offentliga livsmedelsmarknaden) då bör du följa upp detta och agera i enlighet med ert tecknade avtal.

Hoppas det blivit tydligare - annars välkommen åter.

Hälsningar

Monica

Hållbarhetsspecialist

07 mars 2019 (Uppdaterat 12 augusti 2021)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.