Start

Tolkning av ett avtal med en förlängningsklausul

Publicerad 09 juni 2017
Hej.

Vi är leverantör till landstingen och regionerna i Sverige och jag har en fråga gällande avtals giltighetstider. Se ex villkoret nedan:
"Avtalets gäller 2 år. Därefter kan beställaren förlänga avtalet en eller flera gånger upp till 24 månader."

Betyder det att vi som leverantör är bunden att leverera enligt kontraktet i 4 år eller gäller bundenheten i 2 år och att vi efter denna tid kan välja att säga upp avtalet?

Tack på förhand!

Mvh Maria Juntti
[Redigerad signatur]

Maria Juntti

Publicerad 09 juni 2017

Hej Maria,

Vi kan inte göra en bedömning i enskilda fall, men i det fall det finns en förlängningsklausul i ett avtal så kan dessa vara utformade på olika sätt.

I vissa fall finns det en ensidig rätt för den upphandlande myndigheten eller enheten att förlänga avtalet och i vissa fall kan de vara utformade på andra sätt, till exempel att båda parter ska vara överens för att avtalet ska kunna förlängas. Det kan också finnas avtal med klausuler där parterna ensidigt kan ha rätt att säga upp avtalet. Med andra ord måste man titta på hur klausulerna är formulerade i det enskilda fallet.

Ett avtal som löper i två år med en ensidig rätt för myndigheten eller enheten att förlänga avtalet i två år till innebär i praktiken att leverantören initialt är bunden av avtalet i två år eftersom det är så lång tid som avtalet sträcker sig, men om förlängningsklausulen utnyttjas av myndigheten eller enheten innebär det att leverantören blir bunden av avtalet i ytterligare två år eftersom leverantören inte kan motsätta sig verkningarna av en sådan klausul utan att bryta mot avtalsvillkoren. Om förlängningsklausulen däremot inte utnyttjas på det sätt avtalet föreskriver upphör avtalet att gälla efter den ursprungliga giltighetstiden.

Om en förlängningsklausul ska tolkas som en ensidig rätt eller inte för myndigheten eller enheten måste göras utifrån formuleringen av klausulen i det enskilda avtalet.

Uppdaterad: den 22 augusti 2019

Med vänlig hälsning

Mattias

09 juni 2017

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.