Till senaste kommentaren

Finsk radio istället för P2 Klassiskt

Hej, vi vill ha P2 klassiskt i väckarklockan och det står 95,8 (Västerås), men av någon anledning det är finsk radio som spelar. Tidigare fungerade P2 klassiskt på denna väckarklocka. Denna frekvens på andra enheter ger P2 klassiskt. Varifrån kommer denna finska radio och hur kan vi lyssna på P2 Klassiskt istället? Tack på förhand!
Mvh,Volha
Volha Coppin

Kommentarer

 • Hej Volha!

  Kan du ha ställt klockradion lite tidigare än vanligt de mornar du vaknat till finska sändningar? I den kanal du hör i FM samsas nämligen våra musikprogram med ett utbud på andra språk än svenska, så det är program på finska och samiska mellan klockan 6 och 7 på morgonen. Därefter blir det musik med Klassisk morgon och fortsätter med musikprogram fram till klockan 13. Mitt på dagen blir det åter språkprogram tills kanalen byter skepnad igen klockan 17 och åter blir en musikkanal fram till klockan 6 morgonen därpå.

  Om du vill vakna till klassisk musik i P2 på frekvensen 95,8 MHz, bör du alltså ställa in så att du antingen vaknar innan klockan 6 (men då blir det finska program klockan 6, vilket kanske inte är en så bra start på dagen för dig) eller ställa in så att du väcks tidigast klockan 7.

  Anledningen till att P2 även sänder språkprogram, är att vi inte har frekvenser nog för att dela upp språk och musik i två olika kanaler. Läs mer här:
  P2 - kanalen med dubbelt uppdrag

  På webben har vi möjlighet att sända P2 som en ren musikkanal, så om du lyssnar via en dator eller telefon kan du höra musikprogram även när P2 i FM sänder på finska. Jämför gärna tablån för kanalen P2 Språk och musik (P2-kanalen i FM) med tablån för P2 (P2-kanalen på webben).

  Om du har någon form av väckningsfunktion som kan spela upp webbkanaler, som väckarklockan i appen Sveriges Radio Play för Android, kan du vakna till klassisk musik i P2 även under timmen mellan klockan 6 och 7.
  Annika Webbmaster
 • Jag har liknande problem. I dag söndag 12 februari 23 ville jag lyssna på p2 mellan 8-9. Fick endast in program på finska istf musik. Är det ändrad frekvens på p2 klassisk? På mobiltelefonen musik som vanligt.
  Lena Bergman
 • Hej Lena!

  Det är samma förklaring som vid Volhas problem, men jag missade att skriva att de tider jag angav gäller vardagar. På helgerna är det andra sändningstider för språkprogrammen i P2:s FM-sändningar. Exakta tider ser du i tablån för kanalen P2 Språk och musik (P2-kanalen i FM).

  När du lyssnar på P2 i mobiltelefonen så är det tablån för P2 (P2-kanalen på webben) som gäller - och där är P2 en ren musikkanal!

  (Jag vet, det är rörigt!)
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.