Till senaste kommentaren

Varför upphör låtlisteinformationen ofta vid nya programtitlar.

Låtlisteinfo saknas ofta vid olika programpunkter.

Kommentarer

  • Hej Bernt!

    Visst gäller detta P2? Tyvärr kommer detta att fortsätta ett tag framöver. P2 har nämligen slutat att använda sig av ett "reservsystem", eftersom det inte fungerade tillräckligt bra, vilket påverkar bland annat programmet som sändes när du skrev till oss, Klassisk morgon.

    Korrekta låtlistor för sista, direktsända, delen av Klassisk morgon kommer ut först cirka tio minuter efter programmets slut, vilket innebär runt klockan 10.10. Jag ska försöka förklara vad detta beror på, med förbehållet att jag kan ha missförstått.

    Informationen i låtlistorna kommer från tre olika system:

    1. Musikrapportering
    Det viktigaste är den musikrapportering som görs för alla våra program. Huvudsyftet är att kompositörer, musiker och andra upphovsmän ska få rätt ersättning, men informationen om musiken vi spelat "återanvänder vi" i låtlistorna som lyssnare får på webben.

    Detta fungerar fortfarande som det ska för Klassisk morgon, och detta system gör att vi har korrekt information tillgänglig ungefär tio minuter efter sändning.

    2. Ett sändande system
    Informationen om den musik vi spelar finns även i ett tekniskt system där vissa radioprogram skapas. Det gör att det går att hämta rätt information "i realtid" och fungerar som det ska med den första delen av Klassisk morgon, fram till 7.30 (som under Jack Lantz sändningstid i morse).

    Den sista delen av programmet (när Pernilla Eskilsdotter tog över) sänds dock inte ut på samma vis rent tekniskt, utan sänds direkt från Norrköping. Då kan musikinformationen inte hämtas i realtid, utan först efter musikrapporteringen.

    3. ACR, ett reservsystemet som "gissar"
    För att få ut musikinformation även för de program som inte använder "det sedvanliga utsändningssystemet" har vi ett ACR-system, som "lyssnar av" och identifierar musiken vi sänder. Det systemet fungerar bra med populärmusik, (men kan förväxla olika versioner av samma låt).

    Att skilja mellan Sinead O’Connors version av Nothing compares 2Uoch Prince original-version, är nog inget problem. Även om det står att det är den skiva hon spelade in 1990, fastän det i själva verket var en inspelning från 1994, så har lyssnarna (oftast) inte något problem med det. I synnerhet eftersom det strax efter sändning blir rätt, då det vi musikrapporterar alltid är korrekt version och övertrumfar ACR-informationen ifall de två systemen "tycker olika".

    Däremot kan systemet inte alltid plocka ut vilken inspelning av Verdis Te Deum som spelas, utan "hugger till med första bästa". Och då kanske det (hypotetiskt exempel) står att det är en inspelning från Metropolitan 1963 med en viss dirigent, trots att det är från Berwaldhallen 1978 med en helt annan, alltså information som helt enkelt är fel.

    P2 har därför tagit bort denna ACR-funktion helt, medan den finns kvar på P4 och andra kanaler med populärmusik. Att redovisa snabbt men med risk att få fel solist eller fel orkester är sämre än att dröja lite och få allt rätt, när det gäller P2:s utbud.

    Hoppas att denna förklaring redde ut mer än vad den trasslade till det.
    Annika Webbmaster
  • Tack för denna förklaring!
    Hvh
    Bernt Eskeby

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.