Till senaste kommentaren

Varför fm ljudet och digitala ljudet inte synkar.

Digitala sändningen kommer ju en stund efter fm. Om t e x fröken ur skulle säga vad klockan är så är det fel. Kommer vi i framtiden att ha tidsangivelse efter rätt tid eller digitalt. Eller säger man bara att klockan är ca 10,00.
Lennart Blomberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Lennart!

  Bra att du har märkt att tiden är exakt i FM, men inte är det när du hör samma kanal på webben och i appar.

  Detta är något vi ibland får frågor om, men de frågorna brukar snarare handla om varför det är så (som här: Internetradio: Varför är kanaler fördröjda?), inte vad detta i förlängningen innebär kring hur vi talar om tid i sändning ... Och det är ju spännande frågor som jag inte har något svar på.

  Men om jag kikar lite i kristallkulan, så tror jag tre saker:
  1. Så länge FM-lyssningen är hög (troligen minst under de närmaste åren), kommer tidsangivelser att vara "här och nu", alltså vad klockan när det sänds, utan hänsyn till att det kan vara någon minuts fördröjning för vissa lyssnare.
  2. Vi kan inte anpassa tidsangivelsen efter "hur det är digitalt", för fördröjningen varierar både beroende på vilken plattform man väljer och en del andra faktorer (som var man är, hur uppkopplingen ser ut och vilken kvalitet man valt på ljudströmmen). En "exakt digital eftersläpning" vi kan kompensera för genom att alltid lägga till en minut och tio sekunder eller så, finns alltså inte
  3. Den fördröjning som finns idag kommer att minska, men inte försvinna helt.
  Det hela kompliceras ytterligare av att du idag kan lyssna på en direktsänd kanal på webben, men spola bakåt i ljudströmmen (om du t ex vill höra det pågående programmet från början). Och då kan du alltså höra "klockan är tio, nu följer Ekot", fastän klockan egentligen är 12.45 ...

  Hoppas att det är okej att vi inte har något bättre svar på denna fråga ...
  Annika Webbmaster

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.