Till senaste kommentaren

Påverkas möjligheten att få SAR-titeln ifall en läser kandidat och master på olika högskolor?

Jag undrar ifall möjligheten att få SAR-titeln i framtiden påverkas ifall en till exempel läser sin kandidatexamen på CTH och sedan byter högskola och läser masterexamen på KTH?

Kommentarer

 • Hej Siri!

  Yrkestitlarna är skyddade varumärken och får endast användas av de som fått Sveriges Arkitekters erkännande. För att få yrkestitel behöver du ha examen från arkitektutbildning (både kandidat- och masterexamen, yrkesexamen eller motsvarande) och dessutom efter examen ha minst två års yrkeserfarenhet, som måste vara förvärvad inom EU. Du kan läsa din kandidat på Chalmers och din master på KTH utan att det skulle påverka dina framtida möjligheter att få titeln SAR.

  Hoppas det var svar på din fråga! Hör av dig om du har fler funderingar!

  Allt gott,
  Rebecca
  Rebecca Wahlström Studentsamordnare
 • Hej!
  Skulle den delade utbildningen kunna påverka något för jobb utanför Sverige? Har förstått att man får en examen som heter "Ej programmärkt Arkitektexamen motsvarande 300 hp" ifall man läser kandidaten på ett lärosäte och mastern på ett annat. Studievägledarna på de olika skolorna säger olika saker ifall det ska påverka något. Vissa säger att det inte är något problem medans andra säger att det kanske kan bli problem i de länder som är extra hårda kring titlar då man ej har den klassiska "Arkitektexamen". Så hur ser det faktiskt ut?
  Madeleine
 • Hej,

  Precis som studievägledarnas svar märker du att det inte är svart på vitt hur det fungerar utanför Sverige. Allt fler studenter delar upp sin utbildning och läser kandidat och mastern på olika skolor. I Sverige är det inte ett problem och det finns många som arbetar utanför Sverige som har läst sin kandidat och master på olika arkitektutbildningar. En delad utbildning hindrar inte dig från att jobba utomlands, men som sagt finns det vissa jobb och roller som kan kräva en traditionell utbildningsväg och arkitektexamen.

  Om du vet att du vill göra en karriär utanför Sverige skulle jag kontakta Sveriges Arkitekters motsvarande organisation, https://www.uia-architectes.org/webApi/en/, i det land du ser dig själv jobba i och se hur de ser på den delade utbildningen.

  Hoppas det var svar på din fråga. Hör av dig om du har fler frågor eller funderingar.

  Allt gott,
  Rebecca
  Rebecca Wahlström Studentsamordnare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.