Snabbaste sättet att få svar på dina frågor hittar du här. Kan du inte hitta svaret här kan du skicka in din fråga till oss.
Vi svarar på frågor helgfria vardagar mellan 9-16. Du behöver inte vara medlem för att ställa din fråga.
You are welcome to ask your questions in English if you prefer.
Bli medlem i Sveriges Arkitekter här
Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisationen för alla arkitekter från de fyra professionerna byggnad, inredning, landskap och planering. Gör som 90 procent av Sveriges arkitekter och bli medlem!
Jag tolkar din fråga som att du menar hur du som handläggare ska lägga upp samrådsmöten i detaljplaneprocessen. Det är av stort vikt att välja en dialogform som bidrar till att skapa delaktighet och tar tillvara medborgarnas engagemang och lokalkännedom. I olika skeden av detaljplaneprocessen kan olika typer av möten vara lämpliga.
Tänk på att
Utökad medborgardialog
Ju tidigare i detaljplaneprocessen du ordnar ett dialogmöte, desto mer kan medborgarna påverka. Det finns stora vinster med att ta initiativ till dialog utanför den formella planprocessen, gärna innan det finns ett framtaget förslag att ta ställning till. På så sätt kommer medborgarnas kunskap, erfarenheter och behov ligga till grund för detaljplaneförslaget. Om du väljer att initiera tidiga dialogprocesser kan följande typer av möten vara lämpliga, både för faktainsamling och för diskussion/dialog.
Exempel på mötesupplägg
Samrådsmöten
När detaljplanen berör många väljer ofta kommunen att arrangera ett eller flera samrådsmöten med allmänheten under samrådstiden. I detta skede finns ofta ett färdigt detaljplaneförslag att ta ställning till och mötet kanske främst syftar till att informera om förslaget. Även här är det viktigt att vara tydlig med om det finns något att påverka och på vilket sätt mötesdeltagarnas synpunkter kommer att tas omhand.
Exempel på mötesupplägg under samrådet: