Allergivänliga hundraser?

Finns det allergivänliga hundraser?
Det korta svaret på den frågan är nej.

Det finns inga allergifria hundar. All forskning visar att det inte finns några hundraser som utsöndrar mindre allergen än andra. Allergi eller överkänslighet är individuellt både vad det gäller hund och människa. En hundras som en allergiker tål behöver inte fungera för en annan.
Att blandraser, nakenhundar eller hundar som inte tappar sin päls skulle vara mer allergifria än andra hundar stämmer inte.

Det här kan du göra för att minimera besvären:

  • Bada hunden med ett speciellt schampo och hundbalsam
  • Skapa en hundfri zon, till exempel sovrummet och sängen
  • Regelbunden städning – helst även våttorkning av ytor
  • Undvik att stoppa ner ansiktet i hundens päls
  • Tvätta händerna när du har varit i kontakt med hunden
  • Det kan vara bättre att välja en tik före en hane, eftersom ett av hundens sex allergener kommer ifrån prostatan hos hanar som inte är kastrerade.
Vaccin mot hundallergi är under utveckling med det dröjer nog ett tag innan vi ser det på marknaden. Men redan idag går det att testa sin känslighet för hundens sex vanligaste allergener. När du fått reda på vilka allergener du är känslig mot kan du använda informationen för att hitta en mindre olämplig hund. Man ”matchar” då resultaten från de båda testerna. På www.allergenius.se hittar du mer information om testerna.

Här kan du får mer information om forskningsläget på hundallergi:
kort film om hundallergi från Meditech och Karolinska institutetViktigt att påpeka är att många upplever att hundens betydelse överväger besvären och att man med hjälp av vissa åtgärder kan hitta en relativt besvärsfri tillvaro med sin hund

Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.