Vilka hundar är "barnhundar"?

Det finns inga särskilda "barnhundar". Hur en hund kommer att bete sig i umgänget med barn beror i stor utsträckning på vilka tidiga erfarenheter den får av barn. Är erfarenheterna positiva kommer hunden med största sannolikhet att tycka om barn. Blir den däremot skrämd eller upplever barn som obehagliga finns risken att hunden om inte annat kommer att vara mycket reserverad mot barn.

Har man barn i familjen är det viktigt att lära både barn och valp att respektera varandra. Barnen får absolut inte använda valpen som en leksak och valpen måste också lämnas i fred när den sover och äter. Å andra sidan ska valpen inte tillåtas att "härja fritt" med barnen, särskilt inte om barnen är små och inte kan värja sig. Här får man använda sitt sunda förnuft.

De raser som skulle kunna vara svårare att ha när man har barn är raser som har en extremt utvecklad vaktinstinkt. Dessa raser kan uppfatta andras barn som leker med familjens barn som ett hot, och i vissa situationer reagera på ett icke önskvärt sätt.
Svenska Kennelklubben Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.