Valpningen startar

Förlossningen börjar med öppningsstadiet, vilket visar sig genom att tiken börjar flåsa kraftigt, beter sig lite orolig och bäddar ihärdigt.

Under öppningsstadiet kan man se hur tikens kropp då och då liksom spänns. De riktiga krystvärkarna kommer först i samband med att utdrivningssta­diet påbörjas.

När valpningen går in i nästa stadie är det som om tikens tidigare oro övergår i koncentration och fo­kusering. Vid den här tidpunkten ska valpningsrummet definitivt vara tömt på obehöriga, hundar såväl som människor. Endast de fåtal personer som ska vara med på valpningen ska finnas på plats och det bör bara vara människor som tiken känner väl. Hon ska ha det lugnt omkring sig och känna sig trygg.



När vattnet går
Den ofödda valpen är omsluten av två hinnor, den yttre och inre fosterblåsan. I samband med att värkarna blir kraftigare spricker den yttre blåsan, man säger att vattnet går.


Ganska snart ser man den inre fosterblåsan med valpen i som en utbuktning mellan tikens anus och vulva och så småningom blir valpen synlig. Det händer ofta att också den inre fosterblå­san spricker och valpen kommer ut utan hinnor. Drygt hälften av alla valpar föds med huvudet först, hos de andra är bakbenen det första som kommer ut.

Just med förstagångs­tikar kan man ibland få känslan att de håller igen och inte vill föda fram valpen därför att de inte förstår vad som händer och närmast förknippar det med att de håller på att göra ifrån sig i bädden. Beröm därför extra när du ser att hon tar i med värkarna. För en förstagångs tik kan det ta lite tid innan första valpen är ute. Är du orolig att det tar för lång tid, kontakta en veterinär och rådfråga.
 
Här finns det information om registrering av din kull.

En bok som borde finnas i varje uppfödares hem är ”Hunduppfödning i teori och praktik” av Åsa Lindholm, Catharina Linde Forsberg och Ingalill Blix. Den finns att beställa här.



Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.