Valpens första andetag

Valpens första andetag
När valpen väl är ute slickar tiken bort de hinnor som finns kvar och den nyfödde tar sitt första andetag. Om tiken till en början inte förstår vad hon ska göra måste uppfödaren själv snabbt befria valpen från hinnor och det slem som kan blockera andningsvägarna.
Massera sedan valpen mothårs med en frottéhandduk för att få den torr och stimulera cirkulationen. Ofta behövs det sedan bara att tiken kommer igång och slickar den första valpen för att "polletten ska trilla ner" och hon tar hand om valp nummer två som om hon aldrig gjort annat.Navelsträngen
I samband med att tiken slickar valpen tuggar hon av navelsträngen. Uppfödaren kan försynt hjälpa till med detta med en slö sax. Klipp av navelsträngen 3–4 cm från buken. För det mesta blöder det inte alls, men skulle så vara kan man knyta om stumpen med en bomullstråd eller nypa till med en peang.
Efter ett par dagar torkar navelresten och faller av. Den omskötta valpen söker sig till tikens juver och börjar snart dia. Detta stimulerar värkarbetet och hjälper nästa syskon på färden ut i världen.

En bok som borde finnas i varje uppfödares hem är ”Hunduppfödning i teori och praktik” av Åsa Lindholm, Catharina Linde Forsberg och Ingalill Blixt. Den finns att beställa här.

Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.