Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad ska jag välja för ras?

Att välja ras är ett mycket personligt val. Fråga dig själv om du har något särskilt ändamål med ditt hundköp. Ska hunden vara jaktkamrat? Är du intresserad av att tävla i lydnad eller någon annan gren eller är hunden tänkt som ytterligare en familjemedlem som ska följa med på promenader i skog och mark, men som inte får vara för krävande i övrigt?

Det finns idag nästan 300 rasvarianter i Sverige, så alla borde kunna hitta en ras som passar dem.

Tänk på att en hund som har mycket päls också drar in mer smuts under regniga höstdagar medan däremot en korthårig hund kan ha en besvärlig päls när den fäller.

En hund som vaktar intensivt kan vara besvärlig att ha när grannens barn springer in och ut genom dörren (om inte du som hundägare kan kontrollera hundens vaktinstinkt).

En utpräglad jakthund kan visserligen fås att lyda, men den är fortfarande i första hand en jakthund och mår bäst av att användas till detta.

Alla hundraser har olika egenskaper, det gäller att söka sig fram till en ras där man upplever att dess egenskaper och behov passar in på hur du tänker dig att ditt hundägande ska vara. Det viktiga är att du inte enbart tittar på hundens utseende när du väljer ras utan även försöker ta reda på något om rasens egenskaper. Var ärlig mot dig själv: Vet du med dig att du är lite bekväm av dig och inte gärna promenerar och tränar med hunden flera timmar per dag, så välj en hundras som inte har de behoven.
Svenska Kennelklubben Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.