Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vilken hundras ska jag välja?

Att välja hundras är ett mycket personligt val och därför är det bra att samla på sig fakta och information innan man gör sitt val.

Att enbart välja hund efter utseende är sällan lyckat när olika raser har olika egenskaper och behov. För att skapa de bästa förutsättningarna för ett harmoniskt liv tillsammans med din hund gäller det att söka sig fram till en ras där man upplever att dess egenskaper och behov passa in och matchar ditt sätt att leva, dina behov och förutsättningar.

Var ärlig mot dig själv: Vet du med dig att du är lite bekväm av dig och inte gärna promenerar och tränar med hunden flera timmar per dag, så välj en hundras som inte har de behoven.

När du vet lite mer om dina önskemål och vad du vill göra med din hund är nästa steg att läsa på lite mer om de raser som intresserad dig.

I Hundrasguiden hittar du gruppindelningar på samtliga raser utifrån användningsområde.

Köpahund.se  hittar du:
  • Raspresentationer
  • Kontaktuppgifter till uppfödarna 
  • Aktuella valpannonser 
Innan du bestämmer dig för en viss ras kan du även kontakta några uppfödare för att få komma på besök och träffa personen samt hundarna. I många raser kan uppfödarnas mål med uppfödningen skilja sig åt och det kan därför vara bra att ta kontakt med olika uppfödare för att skaffa sig en uppfattning.
Det är även viktigt att man hittar en uppfödare som man känner förtroende för och kan ta hjälp av under valpens uppväxt och liv.

Du kan också kontakta respektive rasklubb för att ställa detaljerade frågor om rasen och på så vis få en bättre förståelse om rasen har de egenskaper som du är ute efter.

Besök gärna en utställning i närheten av där du bor för att träffa olika hundar och få en uppfattning om deras personligheter och egenskaper.
Se aktuella utställning här: Länsklubbsutställningar

Stort lycka till med att hitta din nya livskamrat!Svenska Kennelklubben Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.