Vilken hundras ska jag välja?

Att välja hundras är ett mycket personligt val och därför är det bra att samla på sig fakta och information innan man gör sitt val.

Att enbart välja hund efter utseende är sällan lyckat när olika raser har olika egenskaper och behov. För att skapa de bästa förutsättningarna för ett harmoniskt liv tillsammans med din hund gäller det att söka sig fram till en hundras där man upplever att dess egenskaper och behov passa in och matchar ditt sätt att leva, dina behov och förutsättningar.

Var ärlig mot dig själv: vet du med dig att du är lite bekväm av dig och inte gärna promenerar och tränar med hunden flera timmar per dag, så välj en hundras som inte har de behoven.

För att hitta en hundras som skulle kunna passa dig kan du testa vår sökfunktion som du hittar här: Köpahund

När du vet lite mer om dina önskemål och vad du vill göra med din hund är nästa steg att läsa på lite mer om de hundraser som intresserar dig för att sedan gå vidare och hitta uppfödare och valpannonser- allt detta hittar du på Köpahund- sajten med Sveriges bästa uppfödare där du gör ett tryggt hundköp.
Innan du bestämmer dig för en viss hundras kan du även kontakta några uppfödare för att få komma på besök och träffa personen samt hundarna. I många raser kan uppfödarnas mål med uppfödningen skilja sig åt och det kan därför vara bra att ta kontakt med olika uppfödare för att skaffa sig en uppfattning.
Det är även viktigt att man hittar en uppfödare som man känner förtroende för och kan ta hjälp av under valpens uppväxt och liv.
Tänk på att en uppfödare kan aldrig ge dig några garantier för hur din valp kommer att bli, eftersom det är så mycket som påverkar hur hunden utvecklas.

Du kan också kontakta respektive rasklubb för att ställa detaljerade frågor om hundrasen och på så vis få en bättre förståelse om rasen har de egenskaper som du är ute efter.

Besök gärna en utställning, agilitytävling eller annan hundaktivitet i närheten av där du bor för att träffa olika hundar och få en uppfattning om deras personligheter och egenskaper.

Stort lycka till med att hitta din nya livskamrat!

Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.