Vad ska hunden äta, är hunden köttätare eller allätare?

Att välja rätt foder kan för många vara en ”djungel” och det finns många sorter att välja mellan. Dessutom ger de olika foderföretagen olika budskap i sin marknadsföring. Detta kan skapa ytterligare funderingar hos dig som köpare.  Här nedan har vi listat några av frågorna som vi får.
Är hunden köttätare eller allätare?
De flesta forskare har slagit fast att hunden är allätare. Att hunden klassats som allätare har flera olika anatomiska faktorer, bland annat att tamhunden inte har samma tarmsystem som övriga hunddjur samt att hunden kan smälta spannmål på ett bra sätt. De kan även bilda eget taurin (en viktig aminosyra för köttätare) och A-vitamin från växtriket till skillnad från strikta köttätare.

Kan hunden äta spannmål?
Forskning visar att hunden, i jämförelse med vargen, kan ta tillvara och smälta stärkelse och glukos och spannmål utgör en bra källa för fibrer och energi. Hunden har under lång tid utvecklats vid människans sida och kanske har därför hundens matsmältningssystem utvecklats på samma sätt som människan, som också har ändrat sin diet när människan gick från att vara jägare till att bli jordbrukare.

Färskfoder/Rå mat?
Är fodret bra sammansatt, korrekt tillverkat med ordentlig kontroll och anpassad till din hunds ålder och aktivitet kan det vara ett alternativ. Det man ska vara uppmärksam på enligt olika studier som gjorts är att det framkommit att många färskfoder/rå hundmat innehåller bakterier av bland annat e.coli och även antibiotikaresistenta bakterier. Så det är viktigt att ha god handhygien vid hantering av färskfoder.

Råd och tips för mer information:

  • Fråga din hunds uppfödare om råd.
  • Fråga personalen i välsorterade hundbutiker/zooaffärer, de är många gånger utbildade inom näringslära.
  • Välj ett kvalitetsfoder som är anpassat efter din hunds ålder och aktivitet.
  • Vill du veta mer - sök gärna svar i forskningsrapporter och andra studier.
Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.