Vad innebär "strikt hundägaransvar"? Vilka skyldigheter har jag om min hund råkar i hundslagsmål?

En hundägare har alltid strikt hundägaransvar, det vill säga du är alltid ansvarig för vad din hund företar sig, oavsett om hunden har blivit provocerad eller ej.

Ett exempel: Du har din hund lös på din tomt. Tomten är inhägnad men plötsligt kommer en främmande hund in på tomten och det blir slagsmål. När slagsmålet är över visar det sig att din hund är oskadad, men den främmande hunden har fått några bitsår. Som hundägare är du i detta läge skyldig att ersätta den andra hundägaren för eventuell veterinärvård, trots att den främmande hunden faktiskt inte har på din tomt att göra!

Om din hund råkar i slagsmål med en annan hund så är du alltid skyldig att ersätta den andre hundägaren för eventuella skador som din hund orsakat. Detta gäller oavsett vem som kan anses ha varit vållande till slagsmålet. Den andre hundägaren är naturligtvis lika ansvarig för sin hund och måste således ersätta dig för de eventuella skador din hund har ådragit sig.

Tänk på att kontrollera din hemförsäkring som bör innehålla en ansvarsförsäkring. Det kan annars bli en mycket dyr historia om din hund råkar ställa till med något.
Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.