Vad är ett dolt fel?

Hej!
Jag har precis köpt en valp och min uppfödare informerade mig om att hon har en försäkring för dolda fel som skulle kunna inträffa i framtiden. Vad betyder det och vad klassas som dolda fel på hundar?
Lisa Löv

Kommentarer

 • Hej Lisa,

  Tack för din fråga!

  Att uppfödaren har tecknat en försäkring för dolda fel innebär att du som köpare är tryggad en ersättning från försäkringsbolaget vanligen motsvarande inköpspriset ifall hunden visar sig behäftat med dolt fel.

  Ett dolt fel är ett fel som finns vid leveransen men som visar sig först senare. Exempel på dolda fel är renal dysplasi (njurar), porta cava shunt (hålrum hjärta eller lever) och juvenil demodex (hårkvalster).

  Beroende på vilket dolt fel hunden lider av kan det bli aktuellt med avhjälpande, omleverans, prisavdrag eller hävning av köpet.

  Det är behandlande veterinär som först och främst avgör om felet kan anses som dolt eller ej. Ett dolt fel ska reklameras till säljaren som avgör vilken åtgärd som ska utföras. Om hunden lider av ett väsentligt dolt fel har köparen rätt att häva köpet. Ett väsentligt dolt fel innebär att hunden inte fungerar som sällskapshund.


  Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.