SKK lämnar inte uppgifter till Ratsit

Flera har hört av sig till oss då de upptäckt att uppgifter om deras hundar finns med på ratsit.se. Hundinformationen kommer från Jordbruksverkets hundregister, inte från SKKs ägarregister.

Varför syns min hund på Ratsit?
Ratsit är ett företag som bedriver kreditupplysningsverksamhet och som publicerar uppgifter om personer på webben. Numera presenterar ratsit.se även vilka hundar som finns registrerade på en person eller adress.

Det som visas är antal hundar, hundras, kön, födelsedag och ålder. Dessa uppgifter kommer från Jordbruksverkets hundregister. Eftersom detta är ett offentligt register menar Jordbruksverket att dom inte kan neka att låta Ratsit publicera hundinformationen.

Vill du ta bort uppgifterna?
Vill du inte att uppgifter ska finnas på ratsit.se, måste du vända dig direkt till företaget.

Du kan också behöva kontakta Jordbruksverket som kan hjälpa till med en kopia på att du inte vill att dina hunduppgifter ska visas på nätet, om Ratsit kräver ett sådant.

Om SKKs ägarregister DjurID.se
Svenska Kennelklubbens ägarregister, DjurID.se, är ett fristående register som inte omfattas av offentlighetsprincipen. Vi lämnar alltså inte ut uppgifter till Ratsit, och kan heller inte påverka de uppgifter som visas på företagets webbplats.

Då du tar hand om en bortsprungen hund eller katt kan du och polisen söka på djurid.se och hitta samt lugna den oroliga ägaren. Och vi är så glada och tacksamma att vårt register på detta sätt varje år hjälper så många vilsna hundar och katter att hitta hem igen.

Vill du veta mer?

Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.