Räcker det att registrera sig som ägare till sin hund i Jordbruksverket?

Jordbruksverkets och Svenska Kennelklubbens ägarregister är olika register med delvis olika syften. De flesta väljer att finnas med i båda registren.

Det är lag på att alla hundar i Sverige ska vara registrerade i Jordbruksverkets register. Där registreras hundens ID-nummer och kontaktuppgifter till ägaren.

SKKs ägarregister, DjurID.se, är frivilligt, men mycket välkänt och används av såväl polis, veterinärer och allmänheten för att via ID-märkningen kunna hjälpa en hund att få komma tillbaka till sin ägare.

Det går att nå registret via en jour i princip dygnet runt på telefon, och registret är anslutet till Europetnet, om hunden skulle försvinna på en resa. Det är också möjligt att själv söka i registret via SKKs hemsida, www.djurid.se 

I SKKs ägarregister registreras förutom ID-nummer och kontaktuppgifter till ägaren, även uppgifter om hundens stamtavla och Registreringsnummer, uppgifter om uppfödare, tävlings- och utställningsresultat, mentaltest, röntgen- och andra veterinärresultat m m.

För hund utan stamtavla, men som har tävlingslicens registreras även tävlingsresultat, och då är det en förutsättning att hunden också är ägarregistrerad.

Vänligen kontakta oss om du önskar att din hund skall finnas med i SKKs ägarregister, djurid@skk.se 

Om din hund har godkänd utländsk stamtavla, har du möjlighet att registrera in den i SKK. Vänligen kontakta SKKs Registreringsavdelning om du har frågor om importregistrering, reg@skk.se

Tack!
Svenska Kennelklubben Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.