Räcker det att registrera sig som ägare till sin hund i Jordbruksverket?

Jordbruksverkets och Svenska Kennelklubbens ägarregister är olika register med delvis olika syften. De flesta väljer att finnas med i båda registren.

Det är lag på att alla hundar i Sverige ska vara registrerade i Jordbruksverkets register. Där registreras hundens ID-nummer och kontaktuppgifter till ägaren.

SKKs ägarregister, DjurID.se, är frivilligt, men mycket välkänt och används av såväl polis, veterinärer och allmänheten för att via ID-märkningen kunna hjälpa en hund att få komma tillbaka till sin ägare.

Det går att nå registret via en jour i princip dygnet runt på telefon, och registret är anslutet till Europetnet, om hunden skulle försvinna på en resa. Det är också möjligt att själv söka i registret via SKKs hemsida, www.djurid.se 

I SKKs ägarregister registreras förutom ID-nummer och kontaktuppgifter till ägaren, även uppgifter om hundens stamtavla och Registreringsnummer, uppgifter om uppfödare, tävlings- och utställningsresultat, mentaltest, röntgen- och andra veterinärresultat m m.

Här kan du läsa mer om anmälan: Hur ägarregistrerar jag min hund i Djurid?
Kontakta gärna ägarregistret om du har frågor, e-post: djurid@skk.se

För hund utan stamtavla, men som har tävlingslicens registreras även tävlingsresultat, och då är det en förutsättning att hunden också är ägarregistrerad.

Om din hund har godkänd utländsk stamtavla, har du möjlighet att registrera in den i SKK. Här kan du läsa mer om det:
Registrera importerad hund

Vänligen kontakta SKKs Registreringsavdelning om du har frågor om importregistrering, reg@skk.se

Tack!
Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.