Till senaste kommentaren

Vill köpa trubbnosig hundvalp, vad ska jag tänka på?

Hej!
Funderar på att skaffa Mops men har hört så mycket kring hälsan hos mopsar.
Har varit och träffat en uppfödare där valparna är väldigt friska, hela hundfamiljen var frisk (ca 3 generationer var på plats, mormor osv), lät inte när de lekte (hört att om andningen är dålig så hör man det tydligt när de leker) och har generellt god hälsa på papper.
Hur "dåligt" är det egentligen? Är det väldigt illa generellt med mopsar eller hur ska man tänka?
Niklas Gustafsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Niklas!

  Vad bra att du är noga med att tänka igenom vilken ras som passar dig bäst och vad du som valpköpare kan tänkapå innan köpet för att öka chanserna till ett långt och friskt hundliv för din nya fyrfota vän!

  Allmänna råd om vad som är bra att tänka på innan val av ras och köp av hund finns att läsa här. Du frågade om mopsens hälsa, vilket är en bra och viktig fråga då man alltid bör ta reda på eventuella hälsoproblem som kan finnas hos den ras man är intresserad av. Mopsen hör, tillsammans med bl.a. engelsk och fransk bulldogg, bostonterrier, pekingese, griffon och shih-tzu, till de s.k. brakycefala (kortskalliga) raserna. Till följd av skallens utformning kan hundar av brakecyfal ras drabbas av allvarliga problem med bl.a. andning och temperaturreglering. Det föreligger även en ökad risk för ögonskador till följd av den utsatta ögonpositionen.

  Som alltid när man väljer valp är det bra att träffa uppfödaren och båda föräldradjuren innan man bestämmer sig, precis så som du har gjort! Vid val av valp i en brakycefal ras kan man tänka lite extra på att se efter så att båda föräldradjuren har stora, öppna näsborrar samt att nosarna inte är alltför korta. Deras andning bör vara ljudlös även när de är i full aktivitet! Även valpen själv ska ha stora och öppna näsborrar, ljudlös andning och kunna springa runt och leka med sinakullsyskon utan att bli utmattad eller få missljud från andningen.

  Mer utförlig fakta om vad brakecyfali innebär, vilka hälsorisker det kan vara förknippat med samt hur man kan märka om hunden har problem med att andas finns att läsa på denna sida   inklusive bilder på olika typer av näsborrar och filmer om andning.

  SKK arbetar för en sund hundavel där hälsan sätts i fokus hos alla våra hundraser. Information om hur vi arbetar med de brakycefala raserna finns att läsa här . Rasklubbens hemsida brukar vara en bra källa till information om den ras man är intresserad av. Där kan man läsa rasens avelsstrategi (RAS) och hitta mycket information om bl.a. uppfödare och valpar samt få tips på sådant som kan vara bra att tänka på inför sitt val av hund. Rasklubben för mops hittar du här 

  Lycka till med ditt val av ras, uppfödare och valp!

  Anne Bucksch
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.