Min hund äter inte, vad kan jag göra?

Det kan skilja sig mellan hundar hur matglada de är och det kan också variera i perioder, exempelvis under olika tillväxt- och könsmognadsperioder samt i samband med löpperioder för tik.

Om du skulle misstänka att din hund inte är fullt frisk behöver du givetvis uppsöka veterinär, annars följer här några tips:

  • Är det en valp det gäller? Kontakta gärna din hunds uppfödare för råd, kanske fodermängden kan justeras och antal mål per dag ändras?
  • Du kan även få bra råd i en djurbutik/zooaffär. Kanske behöver du ”toppa” maten med något under en tid och då kan personalen i butiken hjälpa dig så du får rätt näringssammansättning tillsammans med det foder du har idag.
  • För många hundar kan det fungera att ta bort matskålen om den inte äter. När man sen ger mat vid nästa mål ska portionen vara ngt mindre än normalt. Detta så att hunden verkligen vill äta upp allt, den får gärna känna sig lite hungrig efteråt och tycka att det var snålt med mat denna gång. Upprepar man detta några gånger kommer hunden oftast att börja äta ordentligt igen och man kan då succesivt öka fodermängden till den normala givan.
  • Att jobba för att få maten fungerar också för många hundar, det vill säga att man inte ger maten i en skål. Utan man kanske kastar ut maten på gräsmattan så att hunden får söka upp maten. Gömma maten inomhus fungerar också bra, eller i speciella leksaker gjorda för detta ändamål. Eller aktivera och träna hunden med fodret som belöning.
  • För några hundar fungerar det med att låta maten stå framme och att den själv får välja när den vill äta. OBS, fungerar inte om man har fler hundar i hemmet.


Men som sagt, det är inte ovanligt att vissa hundar ibland har mindre aptit än andra och mår din hund bra, har bra avföring och är fin i hullet får den troligen i sig den mat den behöver.
Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.