Min första kull - vad ska jag tänka på?

Vad spännande att du planerar att ta din allra första valpkull, det är en fantastisk upplevelse att få vara med om.

Nedan följer några tips om vad du bör tänka på innan du parar din tik.

Förbered dig! 


Hundens hälsa
Du ska sätta dig in i rasens hälsoläge, det kan du göra på ett bra sätt genom att läsa de Rasspecifika avelsstrategier (RAS) som gäller för din ras. RAS beskriver både problem och positiva sidor som kan finnas i rasen och som du behöver ta hänsyn till när du ska ta din första kull. Var observant på att det också kan finnas ett hälsoprogram för din ras. Har du frågor om just din ras eller RAS dokumentet kan du kontakta din rasklubbs avelsfunktionär.

Val av hane
När det gäller att välja hane till sin tik så är det bra om man har tänkt över tikens brister och tillgångar, även fast man tycker att man har den perfekta hunden så finns det alltid saker man kan förbättra. Det är det som gör aveln så spännande 😀. Ofta har rasklubben en ”täckhundlista” som du kan ta hjälp av för att få veta vilka hanar som finns tillgängliga för avel. Eller fråga gärna din uppfödare, hen känner ofta till sina linjer bra.

Hitta en mentor
Det kan också vara skönt att ha en mentor att få prata med under hela processen, från planering till valpning.
Ytterligare en resurs är kennelkonsulenten i ditt område som du kan kontakta för att få råd och stöd. De hjälper dig med dina frågor kring uppfödning, hundhållning eller avtalsskrivning.

Registrera dina valpar
För att få registrera dina valpar i Svenska Kennelklubben måste du följa våra grundregler och din ras registreringsregler. Det är också viktigt att du följer din rasklubbs avelsrekommendationer, de kan du hitta på din rasklubbs hemsida.Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.