Hur lång tid tar en valpning?

Vissa snabbare – andra långsammare
Själva valpningen tar i regel mellan ett par och upp till cirka tolv timmar avhängt hur stor kullen är. Det händer att ett par av valparna föds med bara någon eller några minuters mellanrum men det kan också dröja ett par, tre timmar emellan. Om tiken har en stor kull kan vän­tan på de sista valparna bli längre eftersom hon då kan behöva vila sig lite extra innan hon föder fram dem.

Om tiken har kraftiga krystvärkar utan att något hän­der bör du kontakta veterinär redan efter cirka en halv­timme. Ett värkarbete som inte ger något resultat kan tyda på att valpen ligger fel eller är för stor för henne att föda fram.



En liten paus
När tiken har fött ett par valpar och inte visar att hon akut krystar, kan det vara skönt för henne att gå ut och rasta sig. Men håll henne i koppel och gör inte utflyk­ten längre än till den egna gräsmattan. Att komma ut och röra sig stimulerar värkarbetet och det är inte ovanligt att tiken plötsligt föder en valp när hon är ute för att kissa. Ta med handduk och sax ut!

Under hela valpningen ska tiken ha tillgång till vat­ten. Vill hon inte resa sig upp bjuder du henne skålen. Många tikar uppskattar ett litet mellanmål bestående av till exempel en äggula och lite druvsocker om valpningen drar ut på tiden.

När valparna har ätit av den första nyttiga råmjölken kan du kontrollera att de inte har gomspalt och att anal-och urinrörsmynning är normalt utvecklade. Du kan också passa på att väga dem. Lämna dem sedan ifred med sin mamma, lyft och bär dem inte i onödan.

Efter valpningen har tiken en mindre blödning (så kallat avslag) under ett par veckor, vilket är helt normalt. Ett var­ningstecken är dock om hennes allmäntillstånd påver­kas, om hon får feber eller flytningen börjar lukta illa.

Lugn och ro
När valpningen väl är över så slår sig tiken till ro med sina småttingar och lugn råder i valplådan. Låt tiken ligga ifred med sina valpar, men titta till henne med jämna mellanrum. Visar hon att hon vill ha sällskap så sitt hos henne en stund och sov gärna i samma rum åtmins­tone de första tre, fyra nätterna.

Passa själv på att njuta av lugnet innan stormen, det dröjer inte många veckor innan valparna upptäcker sin omvärld och ställer betydligt större krav både på sin mor och sin uppfödare!

Här kan du läsa mer om valpning.

En bok som borde finnas i varje uppfödares hem är ”Hundavel i teori och praktik” av Åsa Lindholm, Catharina Linde Forsberg och Ingalill Blixt. Den finns att beställa här.

Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.