När ska man para sin tik?

När du väl har bestämt dig för att din tik ska få valpar är parningen det första konkreta steget att förverkliga ditt mål.

Löpcykeln
De flesta tikar löper två gånger om året, men inte alla. Det kan variera beroende på individ och storlek, den ena tiken kanske bara löper en enda gång per år medan den andra löper hela fyra gånger.

Hur vet jag när det är dags att para tiken?
Generellt har vi för bråttom när vi ska para våra hundar. Det är viktigt att hundarna får chansen att umgås och lära känna varandra innan parningen. Många hundar mår bra av att ägna ganska lång tid åt att bekanta sig och det ska vi ge dem tid att göra. Det kan dröja flera timmar innan de bestämmer sig för att para sig, och vi kan bara sitta vid fikabordet och prata och vänta.

Visar hundarna inget intresse alls för varandra är det nog läge att åka hem och vänta ett par dagar innan man kommer på nytt besök. En hunds ointresse för den tilltänkta ska respekteras, tvång får över huvud taget inte användas i någon form. Tiken bestämmer när det är dags för själva parningen.



Den vanligaste anledningen till att tikar går tomma är att de har parats på fel dag och att man är för tidigt ute. Innan du ger dig iväg på parningsresan ska du göra upp med hanhundsägaren om vad parningen kostar, eventuell parningsvalp etc.

Använd det parningsavtal som Svenska Kennelklubben har tagit fram och fyll i det tillsammans med hanhundsägaren innan ni låter hundarna para sig.

Här kan du läsa mer om hur en parning går till.

En bok som borde finnas i varje uppfödares hem är ”Hunduppfödning i teori och praktik” av Åsa Lindholm, Chatarina Linde Forsberg och Ingalill . Den finns att beställa här.



Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.