Dräktigheten

De allra flesta tikar, man brukar säga drygt fyra av fem, blir dräktiga efter en naturlig parning där båda hun­darna varit intresserade och villiga. Även om parningen inte varit helt efter skolboken, det kanske inte blivit någon riktig hängning, finns det goda chanser att tiken är dräktig.

När vet man om tiken är dräktig?
Det finns flera tecken som ger uppfödaren en finger­visning om att det kommer att bli en valpkull. Därtill kan veterinären, så småningom, med hjälp av medicinsk utrustning med stor säkerhet konstatera dräktighet.

Några tecken på att din tik kan vara dräktig:

  • Ljusröda spenar
  • Minskat mat-intresse/matvägran
  • Illamående
  • Klara, sega luktfria flytningar
Tiken börjar inte bli rund om magen förrän ca fem veckor efter parningen. Lättast att se magrundningen blir det om man ställer tiken på bakbenen. Den kala delen av magen blir då tydligt allt mer framträdande ju längre fram i dräktigheten hon kommer.Man brukar säga att en tik är dräktig i nio veckor, det vill säga 63 dygn. Räknat från parning är en dräktighet mellan ca 58 och 68 dagar inom det normala. Vet man precis när ägglossningen skett är spannet för de flesta 61 till 64 dagar. Det är vanligt att tikar som bär stora kullar valpar tidi­gare än tikar som inte har lika många valpar.

Här hittar du mer information om dräktighet.

En bok som borde finnas i varje uppfödares hem är ”Hunduppfödning i teori och praktik” av Åsa Lindholm, Chatarina Linde Forsberg och Ingalill Blixt. Den finns att beställa här.


Svenska Kennelklubben
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.