Att tänka på vid avel angående HD/ED status

Det är svårt att förutspå valparnas HD- och ED-status eftersom både höft- och armbågsledernas utveckling påverkas av många gener (med ännu ej klarlagd arvsgång) och till viss del även av miljön. 

Det man vet är att ju bättre HD- respektive ED-status föräldradjuren har desto större är chansen för friska leder hos avkommorna

En del rasklubbar har valt krav på HD A/B och ED 0 för alla hundar som ska gå i avel (dvs avkommorna får inte registreras i SKK om föräldradjuren har sämre ledstatus på höfterna än A-B  resp 0 på armbågarna) medan andra rasklubbar nöjt sig med krav på känd status och ytterligare andra rasklubbar valt att inte ha något krav alls vad gäller ledstatusen på avelsdjuren. Kontakta gärna den rasklubb som finna för din ras för att få veta exakt vad som gäller för den ras du är intresserad av.

Här kan du hitta alla rasklubbar: Länkar till ras-och specialklubbar

För din del beror beslutet kanske lite på om hunden är tänkt till sällskap eller tävling/avel. En hund med lindrig höftledsdysplasi (HD C) fungerar oftast alldeles utmärkt som sällskapshund medan en gravare dysplasi (HD-grad D eller E) kan bli mer begränsande och i värsta fall (om alltför stor smärta) leda till avlivning. Med det sagt finns det förstås fler aspekter att ta hänsyn till i avelsarbetet och vid valpköp, exempelvis förekomst av andra allvarliga sjukdomar i rasen/släkten och hundarnas mentalitet.

Om du sedan är intresserade av ytterligare information om HD och ED så finns det mycket bra läsning här: Höftledsdysplasi, HD och här: Armbågsledsdysplasi, ED

I slutändan är det bara du själv som kan ta beslutet om vad som känns OK vad gäller HD, ED och mentalitet hos föräldradjuren samt eventuell förekomst av andra sjukdomar i rasen/släkten.

Svenska Kennelklubben Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.