Att tänka på vid avel angående HD/ED status

Det är svårt att förutspå valparnas HD- och ED-status eftersom både höft- och armbågsledernas utveckling påverkas av många gener (med ännu ej klarlagd arvsgång) och till viss del även av miljön. 

Det man vet är att ju bättre HD- respektive ED-status föräldradjuren har desto större är chansen för friska leder hos avkommorna


En del rasklubbar har valt krav på HD A/B och ED 0 för alla hundar som ska gå i avel, medan andra rasklubbar nöjt sig med krav på känd status. Det finns också de raser där man använder sig av index, vilket betyder att man tittar på stora delar av släktträdet. Ytterligare andra rasklubbar har valt att inte ha något krav alls vad gäller ledstatusen på avelsdjuren. 

Kontakta gärna den rasklubb som finns för din ras för att få veta exakt vad som gäller för den ras du är intresserad av.

Här kan du hitta alla rasklubbar: Länkar till ras-och specialklubbar

En hund med lindrig höftledsdysplasi (HD C) fungerar oftast alldeles utmärkt som sällskapshund medan en gravare dysplasi (HD-grad D eller E) kan bli mer begränsande och i värsta fall (om alltför stor smärta) leda till avlivning. Med det sagt finns det förstås fler aspekter att ta hänsyn till i avelsarbetet och vid valpköp, exempelvis förekomst av andra allvarliga sjukdomar i rasen/släkten och hundarnas mentalitet.

Om du sedan är intresserade av ytterligare information om HD och ED så finns det mycket bra läsning här: Höftledsdysplasi, HD och här: Armbågsledsdysplasi, ED


OBS! Från och med 1 januari 2024 kommer ett nytt policyuttalande angående ED. Du kan läsa mer om uttalandet här.

Anna Medlemsservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.