Snöfygning

Snöfygning hittas inte i er databas, som t.ex. tjäle. Är det för att detta fenomen nästan bara förekommer i öppna landskap. Sandstorm, fast med snö som fallit men flyttar sig med vinden, upp till 25-30 meter upp. Allt blir bara vitt, och snön ansamlas i låg terräng , men försvinner från fälten. Och bilar fastnar och tågväxlar fyger igen. Det är rent ut sagt farligt.
Pontus Eriksson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Pontus

  Ord och dess betydelse är alltid intressant. Fnyger eller fnyker är skånskt uttryck. De kollegor jag pratat med har inte hört talas om detta uttryck dock var ingen av dem från Skåne. Jag som uppvuxen i Småland är osäker på om jag hört det tidigare. Jag vet dock att min mamma pratade om att det "fnyker" i betydelsen - det regnar inte, det bara fnyker. Jag kan ha blandat ihop dessa ord.

  I Svenska Akademiens Ordbok står bland annat följande om "Fyka"

  "om snö, stoft, flygsand o. d. (mera tillfälligt om mängd av andra lätta föremål): häftigt drivas fram av vinden, yra, ”ryka”; jfr DRIVA, "

  Söker jag i Nationalencyklopedin efter fyker får jag denna träff:

  fåk
  fåk (jämför verbet fyka ’flyga omkring’ [om snöflingor m.m.]), på Öland den gängse benämningen på ett mycket kraftigt snöoväder.

  På denna sida förklaras olika ord i väderspråket. Där la jag till fyger och fyker. Även fåk la jag till.

  https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/vaderspraket-1.3847


  Hälsningar
  Lennart Wern
  Lennart Klimatolog

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.