Till senaste kommentaren

Regn eller inte beror på tabell eller diagram

Tiden för min iaktagelse är fredag 2018-11-09 kl 21.30.
Prognosen gäller för Sjöberg, Sollentuna och 10-dygn.

Prognosen för morgondagen (=10 nov) är regn till kl 04 och därefter uppehåll under resten av dagen om man tittar i tabellen. I diagrammet visas regn ända fram till kl 13 (2,8 mm/12h).

Jag vet att den totala nederbörden blir den samma. Jag är också medveten om att ni visar all nederbörd i 10-dygnsdiagrammet med mm/12h.
Men det ger en dålig/missvisande prognos när ni i närtid smetar ut prognosen till ett 12-timmars genomsnitt.

Varför visar ni inte allt regn som intensitet mätt i mm/h?
Nu vet jag att ni använder m/s för vindhastigheten. Men om ni skulle ha använt km/h, skulle ni då ha använt km/12h i 10-dygnsdiagrammet?

Hälsningar
Erik

Kommentarer

 • Hej Erik, tack för din fråga!
  Tidigare visade vi mm/h, men då 10-dygnsprognosen inte har timmar hela vägen (efter tredje dygnet blir det glesare), men det blev väldigt missvisande i slutet av prognosen, så vi valde att istället visa närmaste gemensamma nämnare.
  På fliken för 10 dagars diagrammet får du översikten med 12-timmarssteg, på 2 dagars diagrammet ser du timvärden - även för nederbörden.
  Önskar dig en fortsatt bra torsdag!
  Anders
 • Tack för svaret. Jag känner historiken och vilka förändringar som har gjorts.

  Den lösning ni har valt nu har en stor nackdel. Att nyanserna i prognosen försvinner i närtid (medelvärde av 12 h).

  Du har ett fel i ditt svar till mig. Du skriver "tidigare visade vi i mm/h" och sedan skriver du "det blev väldigt missvisande i slutet av prognosen".
  Problemet tidigare var att ni inte visade i mm/h under alla dagar i 10-dygnsprognosen, utan mm/h i början av diagrammet och mm/12h i slutet. Dvs olika enhet i samma diagram så att ett regn i slutet av diagrammet såg ut att vara 12 gånger så kraftigt som ett likadant regn i början av diagrammet.

  Den lösning jag föreslår är att nederbörden alltid visas i mm/h. Dvs att om ni i slutet av prognosen tror att det kommer att regna 12 mm på 12 h så visar ni 1 mm/h under de 12 timmarna.

  Vänlig hälsning
  Erik
  Erik
 • Hej Erik,
  Du har rätt, vi visade olika tidsupplösning längsmed tidsaxeln tidigare, men problemet med det var att det fortfarande gav ett missvisande uttryck i slutet av diagrammet, om det nu var nederbörd på väg kring dygn 9 och 10.
  Nyanserna i närtid hittar du under 2 dagars-fliken.

  Vi har tidigare tänkt på den lösningen du beskriver, om vi skulle göra det så blir det missvisande ändå, vi kan inte säga 1 mm/h de sista 12 timmarna, om det i verkligheten kommer 0 mm timme 1-8, 7 mm timme 9 och 5 mm timme 10. I den lösning du beskriver så skulle det uppfattas som duggande regn de sista 12 timmarna.
  Anders
 • Tack för svaret. Jag förstår vad du menar och ser problemet  med min lösning.

  Men anser ändå att det problemet väger lätt i jämförelse. Om en regnig halvdag flera dygn framåt blir i form av skurar eller jämnt fördelat, är varken speciellt viktigt eller tillförlitligt.

  Vänlig hälsning
  Erik
  Erik
 • Hej,
  Detta är inte hela svar på min fråga men jag instämmer med Erik här.
  Hälsningar,
  Nita
  Nita Lorimer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.