Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Finns det statistik för luftfuktighet uttryckt per månad och region för Sverige?

Finns det statistik för luftfuktighet uttryckt per månad och region för Sverige ?
Prognosen för vädret inkluderar luftfuktigheten. Vilka parametrar använder sig SMHI i sin prognos för att beräkna luftfuktigheten ?
Vilket samband finns det mellan lufttryck,temperatur och relativ luftfuktighet ?
Lufttrycket som finns angivet i SMHIs rapporter måste avse det totala trycket, dvs. bidrag från vatten i atmosfären också. Vad innebär ett inkommande högtryck, att relativa luftfuktigheten minskar ?  Jag uppfattar att det inte finns ett enkelt samband, men vad är ett typiskt scenario ?
Peter Edlund Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej, En kollega har gått igenom en mängd observationer av luftfuktighet och gjort en sammanställning i en rapport. Ett kondensat av rapporten finns i följande webb-artikel https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/luftfuktighet-1.3910  och där finner du en länk till den fullständiga rapporten.

  När det gäller prognoser av luftfuktighet några dygn framåt i tiden så ingår givetvis observationer av luftfuktigheten i utgångslägesanalysen. Men då den genomsnittliga uppehållstiden för vatten i atmosfären är relativt sett kort så kommer prognosmodellens dynamik och fysik att efterhand generera fuktigheten.

  När det gäller samband mellan luftfuktighet och andra fysikaliska egenskaper hos luften; tryck, temperatur etc så finns ett antal ekvationer. Jag hittade följande kortfattade sajt
  http://blog.rotronic.com/en/2014/11/humidity-academy-part-1-chapter-2-relative-humidity-pressure-and-temperature/ som kan vara en introduktion

  Lufttrycket innehåller givetvis bidraget från vattenångan.

  Jag har inget enkelt svar att bjuda på till din sista fråga och vill inte drista mig att skissa på ett typiskt scenario. Det finns för många om och men.  
  Weine

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.