Lågtrycksbanor
Jag bor i Gällivare och har lagt märke till att lågtrycken / nederbördsområdena har nästan alla kommit från Atlanten den här vintern, om lågtrycksbanorna har en bana som gör att dom kommer från öster eller söder får vi i norra norrlands inland klart mera snö / nederbörd. Så min fråga är: Kan jag hoppas på en ändring i lågtrycksbanorna?
Följ inlägget
1
följare
Om frågan gäller huruvida lågtrycksbanorna förväntas förändras i takt med klimatförändringar, så kan vi tyvärr inte ge något rakt svar. Just frågan om hur den storskaliga cirkulationen (inklusive lågtrycksbanor) kommer att förändras är komplex och behäftad med stor osäkerhet.
Delvis beror det på att cirkulationen, särskilt för lågtryckens banor och intensitet över mellanbreddgrader, är sammankopplad med stor variabilitet från år till år, och även från decennium till decennium. Så det kan exempelvis förekomma vintrar med väldigt frekventa lågtryck in från Atlanten, och andra då lågtrycken mer ofta än vanligt tar en annan bana.
Delvis beror det på osäkerheter i hur vissa delar av klimatsystemet kommer att ändras, exempelvis hur snabbt avsmältningen av is sker och hur havens yttemperatur och havsströmmar förändras regionalt, om El-Nino/La-Nina ändras på något sätt, med mera. Dvs flera olika faktorer kan påverka lågtryckens banor, och resultat från klimatmodeller ger inte några tydliga svar på frågan ännu. De senaste rönen indikerar i alla fall att för Europas del så visar modeller på att lågtrycksfrekvensen minskar något över norra Atlanten mellan Norge och Grönland, ökar in över västra Europa (främst över Brittiska öarna och in mot södra Skandinavien), samt minskar över södra Europa.
Hälsningar,
Petter