Hur mycket stiger globala temperaturen vid netto-noll
I beslut om klimatåtgärder nämns ofta målet netto-noll dvs att tillförseln av växthusgaser är lika stor som den reduktion som sker av olika orsaker. Mängden växthusgaser slutar öka men minskar inte heller, dvs den globala uppvärmningen kommer att fortsätta tills ett nytt jämviktstillstånd nås. Nu frågar jag hur mycket den globala temperaturen kommer att öka om jorden når netto-noll 2025 och växthusgaskoncentrationen därefter förblir ca 430 ppm CO2e. Detta för att bättre förstå om det är sannolikt att Parisöverenskommelsens mål väl under 2 grader kommer att uppfyllas.
Följ inlägget
1
följare
Det är en intressant fråga, men det finns tyvärr inget entydigt svar på det under gällande kunskapsläge.
Men först och främst är det viktigt att skilja på definitionerna av netto-noll och en konstant koncentration av växthusgaser. Netto-noll innebär som du säger att antropogena utsläpp av växthusgaser (även om målet är att sträva mot inga utsläpp) balanseras av antropogent upptag av dito (genom bl.a. koldioxid-infångning).
Men vid netto-noll balans kommer ändå koldioxidhalten i atmosfären att minska över en period, vilket beror på att land/hav fortsätter att ta upp koldioxid, inledningsvis i en högre takt och sedan långsammare mot en ny, lägre, jämviktsnivå. Det innebär att växthuseffekten avtar något med tiden, dvs en avkylning. Men samtidigt så minskar också havens värmeupptag från atmosfären, vilket leder till ökad temperatur vid jordytan. Dessa två faktorer motverkar, och nästintill balanserar, varandra och det är också vad klimatmodeller visar.
I IPCC's senaste rapport presenteras resultat från modellstudier som indikerar mycket liten temperaturförändring ca 50 år efter netto-noll, men med ett betydande osäkerhetsintervall (+/- 0.3 grader).
Men troligtvis är detta osäkerhetsintervall väl i underkant, och i rådande kunskapsläge finns alltså scenarier med både uppvärmning och avkylning under närmaste decennierna efter netto-noll. Forskning indikerar dock att evidensen pekar mer mot en viss uppvärmning, osäkert dock med magnituden. Osäkerheten beror på otillräcklig kunskap om hur olika delar av klimatsystemet svarar på netto-noll, under olika tidshorisonter. Flertalet processer som är viktiga för att ge en mer fullständig respons är otillräckligt beskrivna, eller till och med saknas, i klimatmodeller.
Det är värt att notera att andra delar av klimatetsystemet än temperaturen förväntas att fortsätta att ändras, även om temperaturen stabiliseras. Exempelvis kommer havsnivåer att fortsätta stiga, likaså avsmältning från istäcken.
Hälsningar,
Petter