Till senaste kommentaren

forskning om koldioxiden absorptionsförmåga

Visade forskaren John Tyndall med sitt experiment med olika gaser att koldioxiden absorberar värmestrålning?
Tittade på nätet om just detta experiment, googla med ¨Evidence that carbon dioxide traps heat.

Med vänlig hälsning
Mats B
MATS B

Kommentarer

  • Hej Mats,

    Ja, det stämmer. John Tyndall började 1859 att studera olika gasers strålningsegenskaper och kunde konstatera från sina experiment med sin uppfunna spektrofotometer att vattenånga, koldioxid och ozon var väldigt effektiva absorberare av infraröd strålning (värmestrålning), även i små mängder, medan syre och kväve inte absorberade någon värmestrålning.

    Hälsningar


    Susanne Kundtjänst
  • Hej,
    I experimentet som han utförde visade det sig att värmestrålningen inte nådde fram till temperatursensorn, om nu koldioxid absorberar värmestrålning varför blev det då ingen värme som nådde fram till sensorn? Eller visade han att koldioxid blockerar värmestrålning?

    Med vänlig hälsning
    Mats B
    MATS B
  • Hej igen,

    Det han mätte var just hur olika gaser påverkade flödet av värmestrålning genom en tub med strålningskälla i ena änden och en typ av sensor i andra. När koldioxid introducerades i tuben så minskade mängden värmestrålning vid mottagande sensor väldigt mycket, men inte helt och hållet, vilket visade att koldioxid absorberade strålningen. Med andra ord "hindrade" eller "blockerade" koldioxid till stor del värmestrålningen (dock handlar det inte om reflektion).

    Det är intressant att notera i sammanhanget att Tyndall egentligen inte var först att påvisa detta. Den amerikanska, kvinnliga, amatörforskaren Eunice Foote förekom Tyndall med några år där hon experimentellt visade på vattenångans och koldioxidens förmåga att påverka den värmande effekten från solljuset: https://sv.wikipedia.org/wiki/Eunice_Newton_Foote.

    Susanne Kundtjänst
  • Hej igen,

    I experimentet av John Tyndall sägs det att han fyllde tuben med koldioxid och att värmestrålningen inte nådde fram till sensorn. Var hittade du information om att värmestrålningen inte stoppades helt och hållet av koldioxiden innan den nådde fram till sensorn?

    Med vänlig hälsning
    Mats B
    MATS B
  • Hej igen Susanne,

    När man beskriver videon på experimentet så säger man så här ¨Learn how John Tyndall designed an experiment to reveal evidence that carbon dioxide traps heat.. Alltså inte något om att koldioxiden absorberar värme.

    Med vänlig hälsning
    Mats B
    MATS B
  • Hej igen,

    Angående den första frågan tipsar vi om att läsa John Tyndall's egen sammanställning av sina experiment; https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rstl.1861.0001. Mängden absorption av olika gaser står i direkt proportion till mängden gas upp till en viss nivå innan mättnad börjar uppnås. Notera också att absorption ofta sker företrädesvis vid vissa specifika frekvensband som kan skilja sig åt, men också delvis överlappa mellan olika gaser.

    Vi förstår inte riktigt vad andra frågan handlar om. Beskrivningen på engelska handlar ju precis om absorption, med andra ord hur värmestrålning "fångas in" ("traps").

    Susanne Kundtjänst
  • Hej,
    Tack för svar.

    Det var precis detta som John Tyndall ville visa med sitt experiment, om det fanns någon gas i atmosfären som kunde hindra värmestrålningen att nå ut på andra sidan (till rymden) likt en glasruta i ett växthus. (¨If a gas in the atmosphere was trapping heat like that pane of glass¨videon från PBS learning media) Genom att koldioxiden i tuben var mättad så kunde inte värmenstrålningen fortsätta ut till andra ändan. Det viktigaste är väl ändå att veta hur mycket mer koldioxiden blir uppvärmd till jämfört med luften i övrigt vid absorption av värmestrålning? Om det inte är någon skillnad på hur mycket värme som koldioxiden resp.vanlig luft absorberar av värmestrålningen hur skall det då förklaras?

    Om svar blir försenat, meddela mig gärna.

    Med vänlig hälsning
    Mats B
    MATS B
  • Hej,

    Jag blev nu själv ¨mättad¨ efter jag läst igenom John Tyndalls beskrivning. Skall dock säga att jag inte förstod allt i texterna. Hur många grader C kan då koldioxiden absorbera innan denna mättnad uppstår? Om det nu bara är specifika frekvensband kan det inte bli mycket till värme som ni säger koldioxiden absorberar. Har själv experimenterat med att följa värmestrålningen från markhöjd och ser att den är väldigt flyktig, den kan väl knappast nå så högt upp i luften (atmosfären) innan värmen spridits ut till luften i övrigt? Har även gjort andra experiment med intressanta resultat. Ni på SMHI har hittils varit bra med att besvara frågor och hoppas fortsättningsvis att det går bra att ställa frågor även om man har andra teorirer om koldioxidens roll i den globala uppvärmning som just nu sker. Rekomenderar att ni hör vad forskaren Judith Curry säger som publicerades 2023-10-03. ¨Youtube Judith Curry¨.

    Med vänlig hälsning
    Mats B
    MATS B
  • Hej!
    I svaret Ni lämnade den 26 Sep gällande när mättnad uppnås hos koldioxidgasen. Ni nämner mängden gas styr när mättnad uppnås, menar Ni då skicktets tjocklek (djupet) på gasen?
    Om nu John Tyndall använts sig av en betydligt kortare tub hade det varit möjligt att Ir-strålningen gått igenom då?

    Med vänlig hälsning
    Mats B
    MATS B
  • Hej,

    Hur mycket strålning som absorberas när den passerar genom ett material, exempelvis en lösning eller en gas (t.ex. CO2), beror på både koncentrationen (antal molekyler per volymenhet, ofta kallad "molaritet") och hur lång sträcka av detta material som strålningen skall passera genom. Det beskrivs generellt av Beer's lag: https://sv.wikipedia.org/wiki/Beers_lag.


    Susanne Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.