Vad betyder rökfritt boende?

Varför ska de nybyggda lägenheterna i Rimbo bli rökfria?
Mira

Kommentarer

 • Roslagsbostäder har tagit beslutet att de nybyggda lägenheterna i Bålbro i Rimbo med inflyttning sommaren 2024 ska vara rökfria. Rökfritt boende innebär att man som hyresgäst inte ska behöva bli störd av röklukt i sitt boende. Det är främst en satsning på ökad trivsel och även en konkret åtgärd för att minska kostnaderna för renovering och nikotinsanering.

  Vi har lyssnat på våra bostadssökande
  Vi frågade våra bostadsökande vad de skulle uppskatta mest i ett nybyggt bostadsområde och 7/10 efterfrågade just ett rökfritt boende. Vi är glada att äntligen kunna erbjuda vårt första rökfria boende.

  Vad innebär rökfritt boende?
  Det innebär att dem som väljer att flytta till ett rökfritt boende kommer att signera ett kontrakt där de förbinder sig att inte röka i eller i närheten av bostaden. Rökförbudet gäller i lägenheten, på balkonger och uteplatser samt i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus och miljöstugan. Rökförbudet gäller även i den närliggande utemiljön intill husen som till exempel vid entréer, lekplatser och sittgrupper/grillplatser. Om du bor i en rökfri fastighet ansvarar för att dina gäster följer rökförbudet. Ditt ansvar gäller även om du hyr ut din lägenhet i andra hand.

  Vad är syftet med rökförbudet?
  Det finns många fördelar med rökfria bostäder. Det bidrar till trivsammare boendemiljöer, det ökar brandsäkerheten, minskar kostnader för renoveringar och minskar nedskräpning i utemiljön. Som hyresvärd är vårt uppdrag att förvalta fastigheterna och skapa trivsamma boendemiljöer. Att begränsa rökning är en konkret åtgärd för att vi bryr oss om våra hyresgäster och våra fastigheter. Rökning har dessutom en stor negativ inverkan på den egna och omgivningens hälsa. Enligt Folkhälsomyndigheten är rökning en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död som faktiskt går att förebygga. Vi tar samhällsansvar genom att uppmuntra människor till en hälsosammare livsstil.

  Hur påverkar det här mig som rökare?
  Vill du hyra en lägenhet i Bålbro går det självklart jättebra så länge du följer reglerna om rökfritt boende. Alla är välkomna att hyra en lägenhet hos oss, vi har över 2000 lägenheter där det inte finns något rökförbud. Roslagsbostäder kommer erbjuda en anvisad plats i bostadsområdet i Bålbro med askkopp en bit bort från husen där det går bra att röka.

  Kommer rökförbudet införas i fler bostadsområden?
  Nej, det finns inga sådana planer. Förmodligen kommer nyproduktion, det vill säga nybyggda hyresrätter, även framöver att hyras ut som rökfria bostäder.


  Roslagsbostäder

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.