Var kan jag växla in giltiga mynt?

Jag har en stor mängd mynt hemma. Hur och var kan jag växla in dessa?
Sveriges riksbank

Kommentarer

  • Riksbanken hanterar inte inlösen av giltiga mynt utan endast inlösen av svenska sedlar, samt minnes- och jubileumsmynt. För inlösen av giltiga mynt ber vi dig vända dig till närmaste bankkontor som hanterar kontanter och som tillhör en av de svenska affärsbankerna. Bankkontoret kan komma att ta ut en avgift för tjänsten. För mer information om mynthantering och eventuella avgifter ber vi dig kontakta aktuellt bankkontor.

    Du kan även pröva att växla mynten på en livsmedelsbutik då flera butiker inom detaljhandeln uppskattar att få växla till sig mynt kostnadsfritt. Vissa livsmedelskedjor har även myntautomater för insättning. Ett annat alternativ är att omsätta mynten genom att betala med dem.

    Riksbankens ansvar för kontanthanteringen är att se till att det finns tillräckligt mycket kontanter i cirkulation som motsvarar samhällets efterfrågan. Vi har inget mandat att påverka hur kontanter används eller vem som ska ta emot dem - det ansvaret ligger hos regering och riksdag.

    Från och med den 1 januari 2021 är vissa större banker och andra kreditinstitut som tillhandahåller betalkonton skyldiga enligt lag att tillhandahålla vissa kontanttjänster. Detta innebär att det ska finnas ställen där konsumenter ska kunna ta ut kontanter (platser för kontantuttag) och där företag och föreningar ska kunna sätta in dagskassor (platser för dagskasseinsättningar). Skyldigheten att tillhandahålla vissa kontanttjänster innebär dock inget krav att erbjuda tjänster där konsumenter kan sätta in kontanter eller där företag kan ta ut kontanter. Det finns inte heller några skyldigheter att tillhandahålla kontanttjänster över disk, dvs. manuella kontanttjänster. De aktuella bestämmelserna finns i 9 kap. lagen (2010:751) om betaltjänster.
    Sveriges riksbank
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.