Namnteckning på äldre sedlar

Hej, Söker information om vilka som har signerat äldre sedlar. Undrar hur dessa personer valts ut och om de har haft en speciell roll eller tjänst på riksbanken? Finns det någon förteckning över vilka som signerat sedlarna? Sedan undrar jag vad själva syftet är med namnteckningen. Har den någon innebörd? Vad innebar det för den som signerade? Hade den personern någon speciell attest? Hittar ingen information om detta och är nyfiken. / Mvh Anders
Anders Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  De som skriver sina namnteckningar på sedlarna, både de nya och de som blev ogiltiga för några år sedan är ordförande i riksbanksfullmäktige och riksbankschefen.

  Namnteckning på sedlar är av tradition viktigt och i stort sett alla sedlar, vad jag vet, som ges ut har en eller två namnteckningar. Historiskt var det kungen som skrev under som garant att sedlarna var värda det som stod på dem. Nu är det svenska staten som garanterar värdet och riksbanksfullmäktige och riksbankschefen representerar i det här fallet svenska staten.

  Hoppas det svarar på din fråga.

  Vänliga hälsningar
  Riksbanken
  Mårten
 • Hej, gällde detta under 1940 och 1950-talet också? Jag har en nu avliden släkting som jag upptäckt har sin namnteckning på flera sedlar under denna period och jag undrar vilken tjänst isåfall denne måste ha haft. Han var inte riksbankschef det vet jag. Och jag tror inte heller ordförande i Riksbanksfullmäktige. Kan även andra roller kommit ifråga? Häls Anders
  Anders
 • Hej,
  Att riksbankschef och ordförande i riksbanksfullmäktige skriver under sedlarna har gällt i alla fall sedan 1980-talet. Hur det var innan vet jag inte riktigt. Vad jag vet har riksbankschefen skrivit under sedan länge men det andra namnet har varierat. Jag föreslår att du kontaktar Myntkabinettet och hör om man där har mer information om äldre sedlar.


  Vänliga hälsningar
  Riksbanken

  Mårten
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.