Vad är det för skillnad på stenmalet rågmjöl grovmalet rågmjöl?

Stenmalet mjöl är som det låter – säden mals mellan två stenar som snurrar och pressas mot varandra.
Ett valsat mjöl är istället en valskvarn som delar upp de olika delarna av sädeskornet innan det blir mjöl.
Lantmännens mjöl mals med valsar. Det måste tillsättas mekanisk hjälp oavsett malningsteknik, vilket görs genom slag eller friktion. Det är egentligen ingen skillnad i de två alternativen, förutom att med stenar krävs mer energi vid förmalning, vilket skapar mer värme och därmed förändrar smaken marginellt. Det tillsätts inte ånga, men däremot vatten och det gäller både vid stenmalning och malning med valsar. Mjöl som valsas är inte mer processad. Det krävs lika mycket energi för att uppnå samma garanulation med sten som vals.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.