En fråga om surdeg?
Jag har satt en surdeg enl receptet m grovt rågmjöl men den är lite intorkad o ingen aktivitet. Jag har läst att man kan anv en glasburk utan att skruva på locket o skaka den lätt 1ggr/dag i ert recept används en handduk över.
Om surdegen har torkat är det tveksamt om den kommer igång igen. Börja gärna om från dag 1. För att minska risken att den torkar, så använd en rymlig burk, med tex lock. Burken behöver vara betydligt större än mängden mjöl/vatten, eftersom
surdegen ”jäser” när den kommer igång och blir större.
När surdegen är klar ska den ha en bubblig konsistens, likt chokladpudding, och dofta gott, lite sursött.
Enligt receptet med rågsurgdeg på hemsidan kan du också använda plastfolie eller en våt handuk, så skruva inte på locket helt. Du behöver skaka burken försiktig tex morgon och kväll.
Här kan du läsa lite mer om att sätta en surdeg:
recept/rågsurdeg
tricks&tips
Om surdegen har torkat är det tveksamt om den kommer igång igen. Börja gärna om från dag 1. För att minska risken att den torkar, så använd en rymlig burk, med tex lock. Burken behöver vara betydligt större än mängden mjöl/vatten, eftersom
surdegen ”jäser” när den kommer igång och blir större.
När surdegen är klar ska den ha en bubblig konsistens, likt chokladpudding, och dofta gott, lite sursött.
Enligt receptet med rågsurgdeg på hemsidan kan du också använda plastfolie eller en våt handuk, så skruva inte på locket helt. Du behöver skaka burken försiktig tex morgon och kväll.
Här kan du läsa lite mer om att sätta en surdeg:
recept/rågsurdeg
tricks&tips
Följ inlägget
0
följare
Borttagen kommentar