Vad gör jag om en surdeg har torkat?

Hej! Jag har satt en surdeg enligt ert recept med grovt rågmjöl, men den har blivit lite intorkad och har ingen aktivitet. Jag har läst att man kan använda en glasburk utan att skruva på locket och skaka den lätt 1ggr/dag, stämmer det?

Om surdegen har torkat kan det vara svårt att få igång den igen och det kan vara enklast att börja om. För att minska risken att den torkar, så använd en rymlig burk. Burken behöver vara betydligt större än mängden mjöl/vatten, eftersom surdegen blir större när den kommer igång.

När surdegen är klar ska den ha en bubblig konsistens, likt chokladpudding, och dofta gott, lite sursött.

Enligt receptet med rågsurgdeg på hemsidan kan du också använda plastfolie eller en våt handuk, så skruva inte på locket helt. Du behöver skaka burken försiktig morgon och kväll.

Här kan du läsa lite mer om att sätta en surdeg:

recept/rågsurdeg

tricks&tips
Andreas

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.