Till senaste kommentaren

Vad gör jag om en surdeg har torkat?

Hej! Jag har satt en surdeg enligt ert recept med grovt rågmjöl, men den har blivit lite intorkad och har ingen aktivitet. Jag har läst att man kan använda en glasburk utan att skruva på locket och skaka den lätt 1ggr/dag, stämmer det?

Om surdegen har torkat kan det vara svårt att få igång den igen och det kan vara enklast att börja om. För att minska risken att den torkar, så använd en rymlig burk. Burken behöver vara betydligt större än mängden mjöl/vatten, eftersom surdegen blir större när den kommer igång.

När surdegen är klar ska den ha en bubblig konsistens, likt chokladpudding, och dofta gott, lite sursött.

Enligt receptet med rågsurgdeg på hemsidan kan du också använda plastfolie eller en våt handuk, så skruva inte på locket helt. Du behöver skaka burken försiktig morgon och kväll.

Här kan du läsa lite mer om att sätta en surdeg:

recept/rågsurdeg

tricks&tips
Andreas

Kommentarer

 • Hej!
  Jag har haft min surdeg i flera år och det har blivit goda bröd som är ganska höga. Men nu har något hänt!! Dom blir platta och smaklösa!!
  Måste jag sätta en ny deg?
  Jag matar den en gång i veckan med en halv deciliter rågmjöl och en dl vatten. Och lite honung varannan vecka.
  Tacksam för hjälp🙏!
  Gunilla Imberg
 • Hej!

  Vad man kan prova att göra är att friska upp degen. Ta en ny behållare och blanda en matsked av surdegsgrunden med rågmjöl och vatten till en smet och låt stå över natten. Om degen har livskraft så skall den börja bubbla upp igen. Ibland kan man behöva upprepa processen ett par gånger innan det fungerar.

  Lycka till!
  Andreas

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.