Hur förändras näringsvärdet i mjöl med tiden?
När man tittar på olika sidor där det säljs mjölkvarnar för hemmabruk så står det ofta att det är högre näringsvärde i nymalt mjöl (på något ställe påstås det till och med att näringsvärdet i fullkornsrågmjöl tre månader efter malning är lika lågt som i vitt vetemjöl).
Jag undrar över sanningshalten i detta påstående; är det verkligen så mycket sämre näringsinnehåll i ett mjöl man har haft i skåpet ett tag?
Vad grundar sig näringsdeklarationen på era förpackningar på? Och hur bestämmer ni bäst före-datum för era mjöl?
Vi analyserar våra mjöler och dessa analyser ligger till grund för näringsvärdesdeklarationen på förpackningen.
Mjöl är en torr produkt och tack vare det så påverkas näringsinnehållet väldigt lite under hållbarhetstiden sålänge man lagrar det torrt och inte över normal rumstemperatur, samt gärna mörkt.
Näringsvärdet på mjöl ökar något från att mjölet är helt färskmalet tills att det lagrats ett tag. Det beror på att vattenhalten i mjölet sjunker med lagringen och näringsämnena blir helt enkelt lite mer koncentrerade i ett torkat mjöl.
Hållbarhetstiden på mjöl är framtagen för att garantera ett mjöl med god smak och goda bakegenskaper.
Vid väldigt lång lagring (efter bäst före) kan fetterna i mjöl härskna vilket ger mjölet en dålig smak och lukt.
Jag undrar över sanningshalten i detta påstående; är det verkligen så mycket sämre näringsinnehåll i ett mjöl man har haft i skåpet ett tag?
Vad grundar sig näringsdeklarationen på era förpackningar på? Och hur bestämmer ni bäst före-datum för era mjöl?
Vi analyserar våra mjöler och dessa analyser ligger till grund för näringsvärdesdeklarationen på förpackningen.
Mjöl är en torr produkt och tack vare det så påverkas näringsinnehållet väldigt lite under hållbarhetstiden sålänge man lagrar det torrt och inte över normal rumstemperatur, samt gärna mörkt.
Näringsvärdet på mjöl ökar något från att mjölet är helt färskmalet tills att det lagrats ett tag. Det beror på att vattenhalten i mjölet sjunker med lagringen och näringsämnena blir helt enkelt lite mer koncentrerade i ett torkat mjöl.
Hållbarhetstiden på mjöl är framtagen för att garantera ett mjöl med god smak och goda bakegenskaper.
Vid väldigt lång lagring (efter bäst före) kan fetterna i mjöl härskna vilket ger mjölet en dålig smak och lukt.
Följ inlägget
0
följare
Borttagen kommentar