Hur förändras näringsvärdet i mjöl över tid?

Mjöl är en torr produkt och dess näringsinnehåll påverkas väldigt lite under hållbarhetstiden så länge det lagras torrt, mörkt och inte över normal rumstemperatur.

Näringsvärdet på ett mjöl ökar faktiskt något från att mjölet är helt nymalet då vattenhalten i mjölet sjunker och näringsämnena blir lite mer koncentrerade när mjölet torkar.

Ett mjöl kan hålla länge efter att bäst före datumet har passerat, och är framtaget för att kunna garantera ett mjöl med god smak och goda bakegenskaper inom hållbarhetstiden.

Efter att bäst före datumet har passerat så kan ett mjöl ändå hålla länge. Näringsvärden börjar dock minska, och fetterna i mjölet kan börja härskna. Vilket kan ge mjölet en dålig lukt och smak.

Även om vi som leverantör bara kan garantera ett mjöls egenskaper fram tills bäst före datumet är passerat så kan det vara brukbart långt efter. Så länge det ser, luktar och smakar bra.

Läs gärna mer om hållbarhet på Livsmedelsverkets hemsida.
Andreas

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.