Effekttariffer

Hej!
Jag har läst att effekttariffer ska införas senast 2027 i hela Sverige. När planerar ni att göra det, och hur kommer den att utformas? Som Göteborg Energis modell, eller på något annat sätt?
Patrick

Kommentarer

  • Det  stämmer att den nya föreskriften för hur nättariffen skall vara utformad skall vara införd senast 2027. I föreskriften står det att tariffen skall innehålla fyra olika kostnadsposter
    1. Kortsiktiga rörliga kostnader (öre/kWh) får vara tidsdifferentierad.
    2. Kundspecifika kostnader (kr/kund, år)
    3. Framåtblickande kostnader (kr/kW) tidsdifferentierad
    4. Residualkostnader (kr/kW) fast avgift.
    Vi planerar att införa detta före 2027 och tidigast 2025, kan ske i steg. Hur den kommer att utformas vet vi inte än förutom att den skall innehålla de fyra kostnaderna ovan. Vet inte heller hur Göteborg Energis modell ser ut.
    Elin Nordvall Kundservice
  • Något nytt om när detta kan tänkas införas och med vilken modell i så fall?

    Jag har flera pågående och framtida projekt där mina teknikval kommer att påverkas av hur ni väljer att införa effekttariffen.

    Så, något nytt i denna frågan?
    Jan
  • Vi har påbörjat arbetet med att anpassa våra tariffer till den nya föreskriften, men det är ännu ej klart. Våran plan är att utarbeta formerna för den nya tariffen under 2025.

    En första indikation är att den rörliga kostnader (öre/kWh) kommer att bli lägre än i dagens tariff och att en stor del av kostnaderna kommer att bli på abonnemangsavgiften (säkringsstorleken).

    Hur Effektavgiften i tariffen skall utformas vet vi inte ännu mer än att den skall vara tidsdiffererad och motverka toppar i förbrukningen då kapacitetsbrist i elnätet kan uppstå. Det vi vet idag är att våra toppar är när elen används för uppvärmning (Vinter) och att vi historiskt har våra toppar varit på morgonen mellan kl. 06-09 och eftermiddagen mellan kl. 16-19.

    En osäkerhet vi har är hur regionnätet kommer att utforma sina tariffer. De kommer ge oss en pusselbit i hur vi kommer utforma våra för att få en kostnadsriktig fördelning.


    Elin Nordvall Kundservice
  • Hej,

    Det är tråkigt att läsa många elnätsbolag redan infört en regel om snittet på sina 3 högsta toppar, för både dagtid samt nattetid separat.
    Dvs laddar jag en elbil 3 ggr på dagtid kan jag likaväl fortsätta ladda den varje dag dagtid då man inte kommer undan effektavgiften den månaden.
    Man kan också fråga sig varför det isf ska kosta mer för säkringarna? Dubbel avgift för samma grej.
    Hade varit rimligare att basera taxan på samtliga dagars toppar istället för bara 3, samt under dom tider ni anger 6-9 och 16-19, samt kanske inte dom perioder på året där det inte finns nån effektbrist alls? Nu räcker det att bilen står på laddning och man drar på spisen/ugnen samtidigt så är man uppe i maxtaxan på några dar, utan incitament på att snåla övriga dagar.
    Egentligen förstår jag inte ens varför man ska betala extra om man t ex planerar att köra 22 kw billaddning nattetid, då elnätet är som minst belastat. Det är t ex bättre för elnätet om man laddar 22kw/h mellan 00 och 05 istället för 11 kw/h mellan 19 och 05. 22 kw kräver kraftigare särkingar och det kommer man alltså straffas extra hårt för, vill inte våra politiker att vi ska skaffa elbilar? Hoppas ni tänker lite annorlunda än dom andra bolagen jag läst om.
    Alex
  • Hej Alex,
    Tack för din fråga!
    Det stämmer att det är förändringar på gång kring elnätets prissättning och utformningen av dess tariffer. Energimarknadsinspektionen, branschens tillsynsmyndighet, publicerade under 2022 en ny föreskrift som satte krav på ett nytt sätt att bygga upp elnätstariffer. De nya tarifferna ska bestå av fyra kostnadskomponenter, en fast, en kundspecifik, en energi och en effektavgift. Både den fasta och kundspecifika kommer ses som en fast kostnad som är beroende på säkringsstorlek medan energi och effektavgiften beror på hur man konsumerar energi och effekt i sin anläggning. Implementeringen av effekttarifferna ska se senast 1 jan 2027.
    Effektdelen av tariffen är ny med den nya modellen och är inte något vi tidigare haft mot lägre säkringskunder inom Kungälv Energis lokalnät. Syftet med effektdelen av tariffen är att jämna ut effekttopparna och bidra till ett mer effektivt nätutnyttjande. Effektdelen av tariffen kommer vara tidsdifferentierad och ska ge signaler när vårt nät är mest belastat under höglasttid. Vi håller i nuläget på att undersöka inom vilka tidsperioder höglasttid definieras i vårt elnät. Som du nämner kommer effektdelen av taxan sättas efter din medelförbrukning under X antal timmar under höglasttiden. Antalet timmar är något vi räknar på nu också. Mer information kommer publiceras när det är dags för implementeringen av tarifferna i Kungälv. Effektavgiften kommer ge incitament att flytta flyttbarförbrukning, t.ex. ladda elbil till tidsperioder utanför höglasttider.
    Gällande den fasta avgiften som du nämner så motsvarar den kostnaden snarare din abonnemangskostnad, likt den fasta avgiften i tariffen idag.
    Ei har skrivit en bra artikel på sin hemsida om du vill läsa mer:
    https://ei.se/om-oss/nyheter/2024/2024-10-25-varfor-infor-elnatsforetagen-en-ny-prismodell-med-effektavgift---vad-innebar-det-for-dig-som-elanvandare
    Med vänlig hälsning
    Camilla Magnusson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.