Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

MU avtal kategori 4 vilken ersättning gäller

Hej!

Jag har två frågor:

1. det första gäller MU avtalet för 2018 kategori 4. Jag ser två olika siffror där grundersättningen är 1300 kr i veckan. Våra utställningar är alltid 4 veckor så om jag förstått rätt så är absolut lägsta beloppet upphovsman ska få 5700 kr, 3500 kr vid grupputställning 2-3 deltagare, 2400 kr med 4-20 deltagare. Så vi kan inte ha andra avtal än just lägsta beloppet beroende på tid, hur mycket utrymme och hur många verk upphovsman/upphovsmännen ställer ut? Lägsta beloppet gäller alltid?

2. Vi har en separatutställning  4 veckor med en konstnär som då får 5700 kr, men en annan konstnär frågade oss om hen fick ställa ut ett verk på vår fasad samtidigt. Detta var en spontan förfrågan från hen, det verket var varken budgeterat eller ingår i vår verksamhetsplannering och vi ville vara behjälpliga med detta. Vad för ersättning ska vi betala till denna konstnär som ställer ut på fasaden, det är ingen separatutställning? Kan vi betala ut lägsta beloppet på grupputställning till denna som ställer ut på fasaden med 3500 kr eller kan vi avtala en medverkanersättning?

Tack för er hjälp!

Kommentarer

 • Hej Tor,
  och tack för din fråga.
  Här kommer svaren:

  1. Ja, lägsta beloppet gäller alltid men tillämpas bara om
  utställningsersättningen understiger den ersättningen som gäller enligt
  tarifferna. Tarifferna utgör lägstanivåer och det finns förstås möjlighet att
  träffa avtal om högre ersättningar än vad avtalet stadgar och även ersätta
  konstnärens kostnader för produktion av verket och övrigt arbete, dvs.
  medverkansersättning.

  2. Som utställningsarrangör måste ni bestämma om den planerade utställningen och verket på väggen är två separatutställningar eller en grupputställning med två deltagare. Om de marknadsförs som samma utställning t.ex. med samma vernissagedag eller kanske har samma utställningstitel bör det nog räknas som en grupputställning och då gäller det lägsta beloppet på 3 500 kr per upphovsman. I annat fall räknas det som två separatutställningar och då gäller i stället det lägsta beloppet för separatutställning, 5 700 kr per upphovsman. Enligt MU-avtalet kan utställningsersättning aldrig avtalas bort eller ersättas av medverkansersättning eller någon annan slags ersättning utan konstnären är garanterad att i alla fall få minst det belopp som står i tarifferna i utställningsersättning (eller det lägsta beloppet).

  Hör gärna av dig igen om du stöter på fler funderingar! Och lycka till med utställningarna!

  Vänligen
      


  Elisabet

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.