Litteraturstöd - "professionell bokutgivare"

Det talas om att professionell bokutgivare kan ansöka om litteraturstöd. Hur definieras professionell bokutgivare? Kan författare utan eget förlag ansöka om stöd till tryck- och utgivningskostnader?
Margareta Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Margareta,

  Tyvärr så kan författare utan eget förlag inte ansöka om litteraturstöd. Det är bara förlag och organisationer som har yrke att publicera böcker som kan söka stödet.

  Med professionell bokutgivare menar vi att förlagets böcker ska finnas tillgängliga för allmänheten via till exempel bibliotek, bokhandlare och andra etablerade distributionskanaler. Man ska ansvara för att böckerna är redaktionellt och textkritiskt granskade och det ska finnas avtal som reglerar ersättningen till upphovspersoner.

  Vänligen
  Alan
 • Hej!
  Är det någon mening att söka bidrag för en skönlitterär bok som vi i första skedet bara tryckt upp i 400 ex och som vi trycker fler av alltefter det kommer in beställningar.
  /Christer
  Christer
 • Hej Christer,

  Det är upp till dig att söka eller inte. Det är ett litet upplaga om ni redan har fått in många beställningar. Litteraturstödet kan beviljas bara för första upplagan. Ni kan dock göra en tilltryck om den får stöd. Du får räkna med 300 ex av boken som ska läggas vid sidan i fall att den får litteraturstöd.

  Vänliga hälsningar
  Alan

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.